Bouillabaisse met klassieke rouilletoastjes

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ 4 pers

| ± een uur

| 2015.07.15 – Colruyt inspiratiefolder. Lekker Zuiders

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen  
  • 3 tonijnsteaks (diepvries)
  • 800 g tomatenblokjes (diepvries)
  • 300 g fijngesneden preiwit (diepvries)
  • 6 el. fijngesnipperde ui (diepvries)
  • 1 klp. fijngesneden knoflook (diepvries)
  • 1 venkelknol
  • 2 stengels witte selders
  • 0.5 bosje peterselie (vers)
  • 1 voorgebakken ciabatta
  • 70 g tomatenpuree
  • 0.5 dl droge witte wijn (+ 2 dl)
  • 1.5 dl visbouillon (3 blokjes opgelost in 1,5 L heet water)
  • 2 el. olijfolie
  • 0.5 saffraan capsule
  • 1 kg paprikapoeder
  • peper en zout
  • Voor de ‘rouille’ :
  • 1 el.. fijngesneden knoflook (diepvries)
  • 1 rood pepertje
  • 1 dikke aardappel
  • 1 eidooier
  • 1 dl olijfolie
  • 1 saffraan capsule

Bereiding

Voorbereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. 
  2. Laat de tonijn oppervlakkig ontdooien en dep goed droog. Snij in hapklare stukken. 
  3. Schil de aardappel en snij in stukjes. Kook ± 20 min. gaar in licht gezouten water en giet af. 
  4. Snij de venkelknol in 2 en verwijder de harde kern. Snij in blokjes van 1/2 cm. 
  5. Snij de witte selder in blokjes van 1/2 cm. Snipper de peterselie fijn. 
  6. Verwijder de pitjes uit het rode pepertje en snipper fijn. 
  7. Spoel de mosselen onder koud water tot alle zandrestjes weg zijn. 
  8. Besprenkel de ciabatta met water en bak af in de voorverwarmde oven. 
Bereiding
  1. Verhit 2 el. olijfolie in een kookpot. Bak 3 el. ui en 1 klp. knoflook glazig.
  2. Voeg de venkel, de prei en de selder toe. Laat 2 à 3 min stoven.
  3. Overgiet met 2 dl witte wijn en de visbouillon.
  4. Meng er de tomatenblokjes en de tomatenpuree onder.
  5. Kruid met 1/2 capsule saffraanpoeder, het paprikapoeder, peper en zout.
  6. Laat 15 min. sudderen op een zacht vuur.
  7. Doe ondertussen de rest van de ui samen met de peterselie en ½ dl witte wijn in een andere kookpot.
  8. Voeg de mosselen toe, kruid met peper en laat 5 à 7 min. garen.
  9. Schud tussendoor enkele keren met de kookpot.
  10. Haal de mosselen uit de pot en haal ze uit hun schelp (hou 8 mosselen mét schelp apart voor de afwerking).
  11. Voeg de stukken tonijn toe aan de groenten en laat 5 à 7 min. garen.
  12. Voeg ten slotte de mosselen toe en kruid met peper en zout.
  13. Maak de rouille: doe de gekookte aardappel samen met 1 capsule saffraanpoeder, de eidooier, het rode pepertje, 1 el. knoflook en 1 dl olijfolie in een maatbeker.
  14. Mix tot een gladde saus en kruid met peper en zout.
Afwerking
  1. schep de vissoep uit in diepe borden en garneer elk bord met 2 mosselen.
  2. Snij de ciabatta in reepjes en strijk in met de rouille. Schik op de soep.
Drankadvies
Wijn: Domaine du Château d’Eau Chardonnay, I.G.P. Pays d’Oc
Bier: Brugs bier, witbier
Voedingswaarde
Energie: 526 Kcal Eiwitten: 47,9 gr Vetten: 10,1 gr Koolhydraten: 48,4 gr

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email