Bouillabaisse met klassieke rouilletoastjes
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 4 pers
| ± een uur
| 2015.07.15 – Colruyt inspiratiefolder. Lekker Zuiders
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 kg mosselen
- 3 tonijnsteaks (diepvries)
- 800 g tomatenblokjes (diepvries)
- 300 g fijngesneden preiwit (diepvries)
- 6 el. fijngesnipperde ui (diepvries)
- 1 klp. fijngesneden knoflook (diepvries)
- 1 venkelknol
- 2 stengels witte selders
- 0.5 bosje peterselie (vers)
- 1 voorgebakken ciabatta
- 70 g tomatenpuree
- 0.5 dl droge witte wijn (+ 2 dl)
- 1.5 dl visbouillon (3 blokjes opgelost in 1,5 L heet water)
- 2 el. olijfolie
- 0.5 saffraan capsule
- 1 kg paprikapoeder
- peper en zout
- Voor de ‘rouille’ :
- 1 el.. fijngesneden knoflook (diepvries)
- 1 rood pepertje
- 1 dikke aardappel
- 1 eidooier
- 1 dl olijfolie
- 1 saffraan capsule
Bereiding
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Laat de tonijn oppervlakkig ontdooien en dep goed droog. Snij in hapklare stukken.
- Schil de aardappel en snij in stukjes. Kook ± 20 min. gaar in licht gezouten water en giet af.
- Snij de venkelknol in 2 en verwijder de harde kern. Snij in blokjes van 1/2 cm.
- Snij de witte selder in blokjes van 1/2 cm. Snipper de peterselie fijn.
- Verwijder de pitjes uit het rode pepertje en snipper fijn.
- Spoel de mosselen onder koud water tot alle zandrestjes weg zijn.
- Besprenkel de ciabatta met water en bak af in de voorverwarmde oven.
Bereiding
- Verhit 2 el. olijfolie in een kookpot. Bak 3 el. ui en 1 klp. knoflook glazig.
- Voeg de venkel, de prei en de selder toe. Laat 2 à 3 min stoven.
- Overgiet met 2 dl witte wijn en de visbouillon.
- Meng er de tomatenblokjes en de tomatenpuree onder.
- Kruid met 1/2 capsule saffraanpoeder, het paprikapoeder, peper en zout.
- Laat 15 min. sudderen op een zacht vuur.
- Doe ondertussen de rest van de ui samen met de peterselie en ½ dl witte wijn in een andere kookpot.
- Voeg de mosselen toe, kruid met peper en laat 5 à 7 min. garen.
- Schud tussendoor enkele keren met de kookpot.
- Haal de mosselen uit de pot en haal ze uit hun schelp (hou 8 mosselen mét schelp apart voor de afwerking).
- Voeg de stukken tonijn toe aan de groenten en laat 5 à 7 min. garen.
- Voeg ten slotte de mosselen toe en kruid met peper en zout.
- Maak de rouille: doe de gekookte aardappel samen met 1 capsule saffraanpoeder, de eidooier, het rode pepertje, 1 el. knoflook en 1 dl olijfolie in een maatbeker.
- Mix tot een gladde saus en kruid met peper en zout.
Afwerking
- schep de vissoep uit in diepe borden en garneer elk bord met 2 mosselen.
- Snij de ciabatta in reepjes en strijk in met de rouille. Schik op de soep.
Drankadvies
Wijn: | Domaine du Château d’Eau Chardonnay, I.G.P. Pays d’Oc |
Bier: | Brugs bier, witbier |
Voedingswaarde
Energie: 526 Kcal | Eiwitten: 47,9 gr | Vetten: 10,1 gr | Koolhydraten: 48,4 gr |