Boerenkoolquiche
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 8 pers
| ± 15 min voorbereiding en 45 min afwerken/ bakken
| Landleven magazine, december 2016
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Voor de bodem
- 240 g bloem
- snuf zout
- 120 g koude boter, in kleine blokjes
- 2 eieren (koud uit de koelkast)
- 2 el ijskoud water
Voor de vulling
- 125 g gerookte spekjes
- 125 ml slagroom
- 4 eieren
- zout en peper
- 3 flinke handenvol panklare boerenkool
- rookworst
Bereiding
- Maak eerst het deeg. Zeef de bloem met het zout boven een kom.
- Voeg de koude boter toe en meng met je vingers tot het op broodkruimels lijkt.
- Voeg de eieren en het water toe en kneed snel tot een deeg.
- Voeg, als dat echt nodig is, nog wat extra water toe.
- Maak van het deeg een bal en verpak het in huishoudfolie.
- Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.
- Bak ondertussen de spekreepjes uit.
- Kluts in een kom de slagroom met de eieren los.
- Roer er de (wat afgekoelde) spekreepjes door en ook de boerenkool.
- Voeg zout en peper toe, wees matig met het zout, want de spekreepjes zijn ook al zout.
- Vet een quichevorm in met boter.
- Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een ronde lap die groter is dan de vorm.
- Leg het deeg in de quichevorm en prik met een vork her en der wat gaatjes.
- Er mag gerust wat deeg overhangen (het krimpt nog wat tijdens het bakken).
- Leg op het deeg nu een vel bakpapier en daarop een flinke handvol blindbakvulling (keramische korrels of droge bonen of rijst).
- Bak de bodem nu in 15 min in een voorverwarmde oven op 180 °C.
- Haal de vorm uit de oven en verwijder de vulling en het bakpapier.
- Als er nog deeg over de rand hangt, snijd dat dan nu weg.
- Verdeel de plakjes rookworst over de bodem van de quiche en schenk er voorzichtig het eier-boerenkoolmengsel over.
- De rookworst is optioneel.
- Bak de quiche nog een 30 min de oven tot de vulling mooi gaar is.
- De quiche is zowel warm als koud erg lekker.
TIP:
De quiche wordt nog lekkerder als je een halve rookworst in plakjes snijdt en deze plakjes vlak voordat je de vulling toevoegt, over de bodem van de quiche verdeelt!