Bloemkoolballen

Omschrijving

| Hoofdgerecht met bloemkool

| minder dan half uur

| gezien op facebook

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 el zout (voor het kookwater)
  • 800 g rundergehakt
  • 300 g in plakjes gesneden spek
  • 2 eieren
  • 1 ui in blokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel mosterd, medium heet
  • 1 el paprikapoeder, zoet
  • 1 el oregano
  • 1 1/2 theelepel zout (voor het gehakt)
  • 1 tl gemalen peper
  • Peterselie

Voor de saus:

  • 400 ml melk
  • 200 g Edam
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat

Bereiding

  1. Kook de bloemkool in zijn geheel ± 5 min in licht gezouten water.
  2. Haal de steel van de bloemkool en snijd de roosjes af. Leg de stengel voorlopig opzij.
  3. Doe het gehakt in een kom en voeg de gehakte ui, paprikapoeder, knoflook, oregano, mosterd, zout, peper en de eieren toe en meng alles door elkaar.
  4. Neem ongeveer 2 eetlepels gehakt in je hand, leg er een bloemkoolroosje op en vorm een ​​gehaktbal. Herhaal dit nog 6 keer.
  5. Wikkel de 7 gehaktballen in met een plakje spek. Bak de balletjes rondom in een pan in olie of boter.
  6. Snij de steel van de bloemkoolkop (wat je in het begin even apart hebt laten liggen) in klein stukjes en meng deze met geraspte Edammer kaas en melk in een kom. Kruid alles met peper, zout en nootmuskaat. Pureer alles met een blender.
  7. Giet de saus over de gehaktballetjes in de pan en laat alles ongeveer 5 minuten pruttelen. Strooi tenslotte peterselie over de gehaktballetjes.