Bloemkoolballen
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 4 pers
| minder dan 30 min
| gezien op facebook
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Bloemkool
- 1 bloemkool
- 1 el zout (voor het kookwater)
- 800 g rundergehakt
- 300 g in plakjes gesneden spek
- 2 eieren
- 1 ui in blokjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel mosterd, medium heet
- 1 el paprikapoeder, zoet
- 1 el oregano
- 1 1/2 theelepel zout (voor het gehakt)
- 1 tl gemalen peper
- Peterselie
Voor de saus
- 400 ml melk
- 200 g Edam
- Peper en zout
- Nootmuskaat
Bereiding
- Kook de bloemkool in zijn geheel ± 5 min in licht gezouten water.
- Haal de steel van de bloemkool en snijd de roosjes af. Leg de stengel voorlopig opzij.
- Doe het gehakt in een kom en voeg de gehakte ui, paprikapoeder, knoflook, oregano, mosterd, zout, peper en de eieren toe en meng alles door elkaar.
- Neem ongeveer 2 eetlepels gehakt in je hand, leg er een bloemkoolroosje op en vorm een gehaktbal. Herhaal dit nog 6 keer.
- Wikkel de 7 gehaktballen in met een plakje spek. Bak de balletjes rondom in een pan in olie of boter.
- Snij de steel van de bloemkoolkop (wat je in het begin even apart hebt laten liggen) in klein stukjes en meng deze met geraspte Edammer kaas en melk in een kom. Kruid alles met peper, zout en nootmuskaat. Pureer alles met een blender.
- Giet de saus over de gehaktballetjes in de pan en laat alles ongeveer 5 minuten pruttelen. Strooi tenslotte peterselie over de gehaktballetjes.
Drankadvies
Wijn: | soorten wijn |
Bier: | soorten bier |
Voedingswaarde
Energie: 485 Kcal | Vetten: 31 gr waarvan verz. vetzuren: 19 gr |
Koolhydraten: 42 gr waarvan suikers: 32 gr |
Eiwitten: 9 gr | Vezels: 2 gr | Natrium: 120 mg |
OF
Energie: 200 Kcal | Eiwitten: 4 gr | Vetten: 7 gr | Koolhydraten: 29 gr |