Blauw bessen bandana taart
In het voorjaar zijn de blauwe bessen rijkelijk aanwezig. Een ideaal moment om deze heerlijke taart te bakken. Gezien en uitgeschreven van Martha Bakes op 24KitchenOmschrijving
| gebak/ 8 a 10 pers
| neem vooral de tijd in je planning
± voorbereiding ± 10 min, minimaal 1 u in de koelkast
± 15 min verwerken en tenslotte 25 + 40 min bakken
| 2023 – gezien op 24Kitchen, Martha Bakes.
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Ter info: Martha Bakes gebruikt hoofdzakelijk cups en spoons. Hiervoor heb ik een overzicht gemaakt om ze naar grammen over te nemen. Deze kan je hier terugvinden.
Taartbodem (korstdeeg)
- 360 gr (2 ¾ cup) bloem
- 1 el kristalsuiker
- 1 ½ thl zout
- 500 gr (2 ¼ stokjes/ of 2 kopjes) koude ongezouten boter, in kleine stukjes gesneden
- 120 ml ijswater, plus meer indien nodig
Vulling
- 150 (1 cup) + 900 (7 cups) gr verse blauwe bessen
- 200 (1 cup) gr fijne kristalsuiker
- 40 (⅓ cup) gr maïzena
Extra
- bloem om te bestuiven
- 1 ei met 1 el water
- 1 el grove suiker om te bestrooien
- bakvorm (vierkant ± 23 cm – of – rond ± 26 cm), het liefst met losse bodem
Bereiding
Taartbodem
- Pulseer meel, kristalsuiker en zout in een keukenmachine om te mengen.
- Boter in kleine blokjes snijden en zo nodig weer even in de koelkast zetten zodat ze goed koud zijn
- Breng de koude boterblokjes erdoor en pulseer een paar keer tot het mengsel een grove deegbal wordt.
- Voeg, terwijl de machine draait, water toe in een langzame, gestage stroom totdat het deeg net bij elkaar blijft plakken.
- Verdeel het deeg en twee en vorm van elke helft een vierkant of rond (al naar gelang je bakvorm) en wikkel deze in plastic folie.
- Koel minimaal 1 uur en maximaal 2 dagen.
Vulling
- Pureer met een aardappelstamper of prak met een vork, 150 gr bessen met kristalsuiker en maïzena in een grote kom.
- Roer de resterende 900 gr bessen erdoor tot ze goed gemengd zijn.
- Laat 1 uur staan.
Afwerking
- Verwarm de oven voor op 230 °C , boven- en onderwarmte
- Rol op een licht met bloem bestoven oppervlak de 1e plak deeg uit tot een vierkant van 28 cm of een ronde plak tot 30 cm (in ieder geval net iets groter dan je eigen bakvorm)
- Breng je uitgerolde plak in je vorm en drukt het deeg voorzichtig in de zijkanten.
- Verdeel het bosbessenmengsel over het deeg.
- Rol het resterende deeglap (zoals 1e lap) en knip met behulp van kleine uitsteekvormpjes de gewenste vormen uit en laat een rand van minimaal ± 5 cm over.
- Hiervoor kan je je eigen fantasie de vrije loop geven, of je gebruikt een bandana wat je op internet kan vinden
- Als het deeg te zacht wordt, zet het dan in de koelkast tot het weer stevig is.
- Plaats het deeg voorzichtig over de vulling en snijd de overhang af; druk op de randen om deze dicht te maken. Zet 30 minuten in de koelkast.
- Klop ei en 1 el water bij elkaar; bestrijk de bovenste korst met eigeel.
- Bestrooi royaal met de grove suiker.
- Plaats de taartvorm op een met bakpapier beklede bakplaat (tijdens het bakken kan er sap van de bessen uitlopen en scheelt je na het bakken een hoop gekras en afwaswerk van je bakplaat).
- Bak 25 minuten in de voorverwarmde oven op 230 °C.
- Verlaag de oventemperatuur tot 200 °C.
- Bak tot de vulling borrelt, nog 35 tot 40 minuten (als de korst te snel bruin wordt, dek af met bakpapier).
- Breng de bakvorm op een rooster en laat volledig afkoelen!
- Haal je taart pas uit de vorm als deze volledig is afgekoelt.
Geniet van je heerlijke fruittaart met een lekker kopje koffie of thee
Onze vaderdag met de kinderen was een succes.