Basisrecept voor Quiches 2 (zonder bladerdeeg)
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ basisrecept
| ± 40 min
| deels van internet en een deels van mezelf
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 200 grambloem
- 100 gramkoude boter
- 1 ei
- 2 eetlepels koud water
- Zout
Bereiding
- Snij de boter in kleine blokjes en meng het met de bloem en wat zout.
- Kneed even door zodat je een korrelig mengsel krijgt.
- Roer vervolgens het ei los met twee eetlepels koud water en voeg dit toe aan het bloemmengsel.
- Kneed het deeg tot je een mooi soepel samenhangende bal deeg hebt, eventueel wat water toevoegen.
- Pak het deeg in plasticfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
- Zet alvast de oven aan op 180 graden en vet je quichevorm in met wat boter.
- Na een half uurtje pak je het deeg uit de koelkast.
- Strooi wat bloem op je werkvlak en rol het deeg uit tot een dunne plak.
- Leg de quichevorm op de plak deeg, duw even aan: op deze manier heb je recies de vorm van de bodem.
- Snij deze uit en leg hem in de quichevorm.
- Vervolgens kun je met het overgebleven deeg de randjes bedekken.
- Zorg dat het deeg aan alle kanten goed vastzit en dat er geen open naadjes zijn (even bestrijken met een natte vinger).
- Prik de bodem een aantal keer in met een vork, dit voorkomt dat de bodem gaat opbollen door lucht die eronder zit.
- Leg vervolgens een op maat geknipt stuk bakpapier op de bodem en stort hierop je vulling voor het blind te bakken.
- Zet de vorm 15 minuten in de oven, haal dan de vulling en het bakpapier weg en zet de vorm nog vijf minuten terug.
- Je quichedeeg is nu klaar om gevuld en afgebakken te worden!