Basisrecept voor jam

Omschrijving

| zoetigheden/ jam/ confituur

| de voorbereiding vraag de meeste tijd, de jam zelf 3 a 4 min

| 2014.05.21 – Colruyt Focus folder, ijskoud serveren/ + van thuis uit meegekregen

Uitgelichte afbeelding

Ter informatie

  1. Snij 1 kg rijp en sappig fruit in kleine stukjes.
  2. Meng ze met 1 kg geleisuiker in een kookpan (of ½ kg geleisuiker special (van Gilsen, voor minder zoete jam)
  3. Breng aan de kook en laat 3 a 4 min. Pruttelen.
  4. Van zodra het schuim verdwenen is, is uw confituur klaar.
  5. Giet de confituur in glazen bokalen, vul tot de rang en sluit ze onmiddellijk (bij voorkeur bokalen met een schroefdeksel)

Tips in het algemeen

  1. Respecteer de hoeveelheid fruit en suiker (zie verpakking)
  2. Was en ontpit het rijpe fruit vooraleer u het weegt
  3. Om te kijken of uw confituur goed gekookt is, leg dan met een lepel een beetje confituur op een koud schoteltje (zet het eerst enkele min. In de diepvries). Als de confituur verstijfd, dan is ze klaar.
  4. Verdeel de nog warme confituur in bokalen. Begin met een klein beetje om te vermijden dat de bokalen barsten door de warmte
  5. De confituur is lang houdbaar iin een goed gesloten bokaal. Bewaar de bokaal na opening in de koelkast
  6. Voeg wat citroensap toe om de kleur van het fruit mooi te bewaren.
  7. Vriest u uw schoongemaakt fruit in, dan kan u confituur maken van fruitsoorten met een verschillend bloeiseizoen, bv. aardbeien met mandarijn. Bovendien kan u zo op elk moment van het jaar uw verse confituur zelf maken.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email