Basis recept voor een eenvoudige cake

Omschrijving

gebak | gebak

tijd | ruim een uur, inclusief baktijd

 bron | uit moeders keuken, wat ik al sinds mijn kinderjaren gebruik

Ingrediënten

  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker (of nog lekkerder, merg van een vanillestokje)
  • 4 eieren
  • 200 gram patent bloem
  • 15 gr bakpoeder
  • Snufje zout

Bereiding

  1. Oven voorverwarmen op 175 °C
  2. Laat de boter (zacht en op kamertemperatuur) samen met de suiker (+vanillesuiker of -merg) in de keukenmachine draaien tot je een romige bijna wit beslag hebt. Dat is je basis en het belangrijkste deel wil je een mooie luchtige cake bakken
  3. Doe de eieren één voor één erbij, laat de machine draaien tot je weer, per ei, een homogeen beslag krijgt
  4. Tenslotte schep je de bloem + bakpoeder er luchtig onder met een houten lepel (of laat je machine iets zachter draaien)
  5. Boter een bakvorm van ± 25 cm in met een beetje boter en giet je beslag in deze bakvorm
  6. Plaats in het midden van je voorverwarmde oven, breng de temperatuur terug naar ± 160 °C en bak af in 60 min
  7. Je cake is klaar als je een satéprikker in het midden van de cake prikt en hij komt er schoon en droog uit.

Tip 1: Als je geen keukenmachine hebt kan je ook gebruik maken van een elektrische sausklopper of anders ouderwets met de hand

Tip 2: Je kan met deze basiscake alle kanten mee op. Simpel in plakjes bij de koffie, gebruik hem als decoratie bij ander gebakjes, snij hem in reepjes en gebruik hem als bodem… leef je uit