Basisrecept cupcakes

Volgens meesterchef Rudolph van Veen via 24Kitchen. Ondertussen al aardig wat uitgeprobeerd maar dit basisrecept blijft het goed doen. Het gebruik van olie maakt de cupcake wat luchtiger dan de meer bekende botervariant. Toch liever een botervariant kiezen? Dat kan ook.

Basisrecept Muffins

Voor muffins wordt vaak minder suiker gebruikt, heeft eerder een structuur van brood. Ook wordt er minder (gesmolten) boter gebruikt of wordt de boter vervangen door olie en wordt er (karne)melk aan toegevoegd van olie maakt de cupcake wat luchtiger dan de meer bekende botervariant. Toch liever een botervariant kiezen? Dat kan ook.

Omschrijving

| Bakkerij/ gebak/ 12 cupcakes/ 8 muffins

| ± 10 min voorbereiding en ± 25 min afbakken

|  – 24Kitchen & boek “Rudolph’s Cupcakes Compleet”
– van thuis uit meegekregen
– tips voor de muffins komen van Laura’s bakery

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Recept Rudolph van Veen

  • 200 gr bloem
  • 7 gr bakpoeder 
  • 220 gr suiker
  • mespuntje zout
  • 1 ei
  • 180 ml melk
  • 60 ml zonnebloemolie
  • merg van 1 vanillestokje (of 1 el natuurlijke vanille-extract)

 

Rec. met boter (mijn rec)

  • 190 gr bloem
  • 220 gr suiker
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 115 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr zure room (of simpelweg, melk)
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 1 ½ tl vanille-extract

 

Rec. Muffins

  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 2 eieren (M)
  • 250 ml melk
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille extract

Bereiding cupcakes

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht 160 °C)
  2. Zeef de bloem en bakpoeder boven een kom
  3. Meng met een garde de suiker en het zout erdoor.
  4. Mix in een andere kom het ei met de melk, de zonnebloemolie en de vanille.
  5. Voeg beide mengsel bij elkaar en mix ze, op lage stand, tot een glad beslag.
  6. Mix het beslag vervolgens nog 10 seconden op de hoogste stand.
  7. Zet de cupcakevormpjes in een cupcaketray en vul ze voor ¾ met beslag (handige tip; gebruik een ijslepel)
  8. Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in ± 25 min gaar
    1. verwarm de oven voor op 175 °C.
    2. Bekleed een cupcakevorm met papieren vormpjes.
    3. Doe de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in een kom en roer dit door elkaar.
    4. Doe alle andere ingrediënten hierbij en mix dit tot een gladde massa in ± 1 min.
    5. Vul de papieren vormpjes voor ⅔ met het beslag. Een makkelijke manier om dat te doen is met een ijslepel.
    6. Bak de cupcakes in 22 tot 26 minuten goudbruin en gaar.
    7. Haal ze direct na het bakken uit hun metalen vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.

TIP 1:  met ditzelfde recept kun je ook mini-cupcakes bakken. De baktijd zal dan iets korter zijn, zo’n 16 tot 20 minuten.

TIP 2: bij gebruik van zure room i.p.v. melk geeft dit een fijne smaak aan de cupcakes en zorgt voor een zachte en luchtige structuur van de cake

Bereiding muffins

  1. Oven voorverwarmen op 200 °C
  2. Doe de suiker, bloem, bakpoeder, baking soda en zout bij elkaar in een kom, roer even door met een spatel.
  3. In een andere kom doe je de vochtige ingrediënten; eieren, melk, zonnebloemolie en vanille extract. Klop dit met een garde door elkaar.
  4. Voeg de inhoud van beide kommen bij elkaar en spatel door elkaar tot één geheel, dit mag best een beetje klonterig zijn.
  5. Neem een muffinvorm die je bekleed met muffin- of cupcake papiertjes.
  6. Met een ijslepel verdeel je het beslag over de vormpjes en vul ze deze keer voldoende vol, tot ± 0,5 cm onder de rand
  7. Bak de muffins in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

TIP 1: Muffins bewaar je in een afgesloten trommel buiten de koelkast

TIP 2: Indien je wel boter gebruikt ipv olie, dan wel gesmolten boter gebruiken

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email