Balletjes in tomatensaus

Omschrijving

| | hoofdgerecht / 4 a 6 pers 

| 80 min

| Dagelijkse kost, Jeroen Meus/ en uit moeders keuken

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Voor de tomatensaus

  • 200 gr gezouten spek (1 dikke snee)
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 dikke wortel
  • 800 g gepelde tomaten (in blik)
  • 500 g tomatenpulp (in blik of doosje)
  • 80 g geconcentreerde tomatenpuree (in blik)
  • 400 ml Water
  • paar scheutjes olijfolie
  • 4 stengels groene selder
  • ½ rode chilipeper
  • ½ el kristalsuiker
  • 2 el bloem
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes dragon
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje salie
  • laurierblaadjes
  • een flinke snuif oregano

Voor de balletjes

  • 1 kg gemengd gehakt (varken en rund)
  • 2 eieren
  • 4 el paneermeel
  • ½ bosje peterselie
  • peper en zout
  • klontje boter
  • scheutje olijfolie

Bereiding

Voor de tomatensaus
  1. Pel en snij de uien in kleine blokjes.
  2. Pel en snij de knoflook fijn
  3. Spoel de stengels selder schoon en snij ze in kleine blokjes
  4. Schil de wortel en snij ze in kleine blokjes
  5. Snij de hete chilipeper in fijne stukjes (als je dit te scherp vindt kan je deze ook achterwege laten)
  6. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpan op een zacht vuur. Doe de stukjes ui erin en laat ze enkele minuten rustig stoven, blijf roeren, voeg ook de fijne knoflook toe.
  7. Voeg nu de klein gesneden groenten toe, goed doorroeren en laat de groenten op een zacht vuurtje gaar worden, ± 10 a 15 min.
  8. Doe ook de dikke snee gezouten of gerookt spek in de pan. Door het vlees mee te stoven zal de saus extra lekker smaken
  9. Open het blikje geconcentreerde tomatenpuree en schep het bij de groenten. Roer goed!
  10. Strooi er ook een beetje suiker bij en roer. Dit is om het scherpe van de tomatenpuree eruit te halen
  11. Poeder de bloem over de gestoofde groenten en roer. Blijf roeren, en kijk uit dat de saus niet aanbrandt.
  12. Blus het geheel met een flinke scheut water
  13. Giet de gepelde tomaten en de tomatenpulp
  14. In de tomatensaus moet veel smaak zitten van lekkere verse kruiden. Bind de kruiden (rozemarijn, salie, dragon, tijm, laurier) samen met een beetje keukentouw (= een ‘bouquet garni’). Gooi dit kruidentuiltje bij de groenten. Voeg ook een flinke snuif gedroogde oregano toe.
  15. Zet een deksel op de pan en laat alles ongeveer een uurtje sudderen op een heel zacht vuur.
Voor de balletjes
  1. Stort het gehakt in een grote mengschaal.
  2. Breek de eitjes en doe ze bij het vlees.
  3. Spoel de peterselie en laat het kruid uitlekken, en doe de fijn gesneden peterselie bij het gehakt.
  4. Was je handen en meng alles goed door elkaar.
  5. Voeg tussendoor een beetje paneermeel toe en blijf kneden.
  6. Was je handen opnieuw en proef even van het gehaktmengsel.
  7. Voeg naar smaak een beetje peper en zout toe.
  8. Meng alles een laatste keer en dan kan je balletjes rollen.
  9. Rol balletjes die ± 4 cm dik zijn. Probeer ze ongeveer even groot te maken.
  10. Maak tussendoor je handen even nat, zodat je de porties vlees heel glad kan rollen.
  11. Leg alle balletjes op een bord.
  12. Zet een grote braadpan op een matig vuur.
  13. Smelt er een klontje boter in én doe er ook een scheutje olijfolie bij (dat voorkomt aanbranden).
  14. Leg de pan vol met balletjes en laat ze enkele minuten bakken. De balletjes moeten een bruin korstje krijgen.
  15. Draai de balletjes tijdig én voorzichtig om.
  16. Binnenin hoeven ze nog niet doorbakken te zijn.
  17. Als je nog meer balletjes hebt, dan bak je die in een tweede beurt.
Voor de afwerking
  1. Haal het stuk spek en het kruidentuiltje uit de saus. Die ingrediënten hebben hun werk gedaan.
  2. Zet de staafmixer in de saus of maak gebruik van de blender. Mix voorzichtig tot de saus glad is.
  3. Kruid zo nodig bij met peper en zout
  4. Roer de saus daarna nog even.
  5. Maak voor jezelf de keuze om de saus te zeven of niet.
    1. Zeven: neem een nieuwe kookpan en plaats er een zeef in. Schep een deel van de saus in de zeef en maak draaibewegingen met de pollepel. Zo duw je de saus geduldig door de gaatjes van de zeef. Alle taaie stukjes en vezels zullen in de zeef achterblijven. Die droge pulp gooi je weg. Ga zo door tot de hele pot tomatensaus gezeefd is.
    2. Niet zeven: als je gebruik maakt van een blender i.p.v. een mixer dan kan je alles heel goed fijn maken en is zeven niet nodig.
  6. Laat de saus opwarmen op een zacht vuur en leg er de gehaktballetjes in. Na 10 minuten is het gerecht klaar.
  7. Serveer de balletjes in tomatensaus bv. met verse aardappelpuree

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email