Asperges met bloemkool
Een heerlijk (bij)gerecht voor op een feestelijke tafel, bv PasenOmschrijving
 | Hoofdgerecht/ groenten/ 4 pers
 | ± 15 min voorbereiding/ 40 min oven
 | 2020.04 – Boodschappen/plus magazine: De Lentekeuken
Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten
- 30 gr pijnboompitten
 - ½ bloemkool, in roosjes
 - 8 sjalotten
 - 3 el olijfolie
 - 2 el witte balsamicoazijn (of witte wijnazijn)
 - 1 kg witte asperges
 - 100 gr zure room
 - bakplaat en bakpapier
 
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C
 - Rooster de pijnboompitten in een droge, hete koekenpan en houd apart.
 - Houd 2 bloemkoolroosjes apart
 - Leg de rest van de bloemkool met de sjalotten op de bakplaat en giet de olie en azijn erover.
 - Rooster ± 40 min in de oven, tot de sjalotten en bloemkool gaar zijn.
 - Schep halverwege de baktijd alles om
 - Pel de sjalotten.
 - Schil de asperges en verwijder de houtachtige uiteinden. kook de asperges in ± 15 min gaar
 - Pureer intussen de sjalotten met de geroosterde bloemkool en zure room tot een gladde saus.
 - Lepel de saus in het midden van elke bord en leg de asperges erop.
 - Snij de overige bloemkoolroosjes in flinterdunne plakjes en verdeel over de asperges.
 - Garneer met de pijnboompitten
 
Voedingswaarde
| Energie: 250 Kcal | Vetten: 18 gr waarvan verz. vetzuren: 5 gr  | 
Koolhydraten: 14 gr | 
| Eiwitten: 7 gr | Vezels: 6 gr | Natrium: 10 mg |