Ardens gebraad met krokant korstje en raapjesgratin

Omschrijving

Varkensvlees | hoofgerecht | 4 personen

tijd  | 1 uur en 25 min

bron  | 2014.11.05 – Colruyt inspiratiefolder. Samen tafelen

Ingrediënten 

  • 1 Ardens gebraad (beenhouwerij) (800 g)
  • 3 sneetjes gerookte ham
  • 5 raapjes
  • 5 takjes verse tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 2 dl room
  • 2 eetl. boter
  • 1 koffiel. boter
  • 1 eetl. paneermeel
  • 1 eetl. mosterd op traditionele wijze
  • 1 koffiel. olijfolie
  • zwarte peper (molen)
  • zout

Bereiding

  1. Rits de blaadjes van de tijm en schil de rapen. 
  2. Meng de mosterd met het paneermeel, de tijm en de olijfolie. 
  3. Snij de gerookte ham in grove stukken en de rapen in schijfjes van 0,5 cm dik. 
  4. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  5. Smelt 2 eetl. boter in een ovenbestendige pan.
  6. Kruid intussen het gebraad met zwarte peper en bak aan alle kanten mooi goudbruin.
  7. Bestrijk de bovenkant met de mosterdmengeling en zet de pan met het vlees 1 u. in de voorverwarmde oven.
  8. Verwarm de room in een stoofpot en voeg de rapen en de ham toe.
  9. Stoof 15 à 20 min. op een zacht vuur tot de raapjes zacht zijn.
  10. Kruid met zwarte peper en eventueel wat zout.
  11. Bestrijk een ovenschaal met een opengesneden teentje knoflook en 1 koffiel. boter.
  12. Leg de plakjes raap in de ovenschaal en zet de laatste 15 min. mee in de oven naast het gebraad.
  13. Haal het gebraad uit de oven en laat nog 10 min. rusten onder aluminiumfolie.
  14. Afwerking: snij het vlees in dunne schijfjes, verdeel over de borden en geef er de raapjesgratin bij.
  15. Lekker met gekookte aardappelen of puree.

Drankadvies

Bier: Affligem Tripel, Abdijbier
Wijn: Côtes du Rhône A.O.P., Vieilles Vignes, Caves Saint-Pierre

Voedingswaarde

  • Energie: 491 kcal
  • Eiwitten: 53.7 g
  • Vetten: 26.3 g
  • Koolhydraten: 9.5 g