Ardens gebraad met krokant korstje en raapjesgratin
Omschrijving
| hoofgerecht | 4 personen
| 1 uur en 25 min
| 2014.11.05 – Colruyt inspiratiefolder. Samen tafelen
Ingrediënten
- 1 Ardens gebraad (beenhouwerij) (800 g)
- 3 sneetjes gerookte ham
- 5 raapjes
- 5 takjes verse tijm
- 1 teentje knoflook
- 2 dl room
- 2 eetl. boter
- 1 koffiel. boter
- 1 eetl. paneermeel
- 1 eetl. mosterd op traditionele wijze
- 1 koffiel. olijfolie
- zwarte peper (molen)
- zout
Bereiding
- Rits de blaadjes van de tijm en schil de rapen.
- Meng de mosterd met het paneermeel, de tijm en de olijfolie.
- Snij de gerookte ham in grove stukken en de rapen in schijfjes van 0,5 cm dik.
- Verwarm de oven voor op 150 °C.
- Smelt 2 eetl. boter in een ovenbestendige pan.
- Kruid intussen het gebraad met zwarte peper en bak aan alle kanten mooi goudbruin.
- Bestrijk de bovenkant met de mosterdmengeling en zet de pan met het vlees 1 u. in de voorverwarmde oven.
- Verwarm de room in een stoofpot en voeg de rapen en de ham toe.
- Stoof 15 à 20 min. op een zacht vuur tot de raapjes zacht zijn.
- Kruid met zwarte peper en eventueel wat zout.
- Bestrijk een ovenschaal met een opengesneden teentje knoflook en 1 koffiel. boter.
- Leg de plakjes raap in de ovenschaal en zet de laatste 15 min. mee in de oven naast het gebraad.
- Haal het gebraad uit de oven en laat nog 10 min. rusten onder aluminiumfolie.
- Afwerking: snij het vlees in dunne schijfjes, verdeel over de borden en geef er de raapjesgratin bij.
- Lekker met gekookte aardappelen of puree.
Drankadvies
Bier: Affligem Tripel, Abdijbier
Wijn: Côtes du Rhône A.O.P., Vieilles Vignes, Caves Saint-Pierre
Voedingswaarde
- Energie: 491 kcal
- Eiwitten: 53.7 g
- Vetten: 26.3 g
- Koolhydraten: 9.5 g