Heerlijk zelfgemaakte appelmoes met appeltjes uit eigen tuin
Omschrijving
| zelfgemaakte appelmoes
| ongeveer 30 min
| van thuis uit meegekregen
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- ± 1 kg appeltjes (goudrenet, golden delicieus), geschild en gesneden
- ± 100 gr kristalsuiker
- sap van 1 citroen
- Optioneel: ± 1 a 2 cm verse gember (raspen), hoeft er niet per definitie bij
- Optioneel: naar smaak theelepeltje kaneel en/of kardemom kruiden
TIP: per kg appels, gaat 1oo gr suiker, 100 cc water, sap van 1 citroen, (1 thl kaneel)
Bereiding
- Je kan hiervoor ook een combinatie met peren maken. Neem dan ½ kg appels en ½ kg peren (conferences).
- Schil de appels (en eventueel de peren) en maak grove stukken
- Weeg je geschild fruit af
- Breng je schoongemaakt fruit in een grote pan met een bodempje water en het citroensap.
- Rasp je verse gember en voeg toe
- Neem ± 100 gr suiker op 1 kg fruit en voeg ook toe
- Laat alles op een zacht vuurtje zachtjes pruttelen en gaar worden onder af en toe roeren met een houten lepel.
- Tijdens het koken is er tijd om je glazen potjes goed te wassen, het liefst in heet sodawater. Goed spoelen en goed drogen, met name de sluitranden en de deksels. Indien je weckpotjes gebruikt, vergeet ook niet de rubberen ringen goed schoon en droog te hebben.
- Zijn je appeltjes gaar, maak je fruit fijn met een pureestamper (als je nog wat stukjes appel wilt hebben) of met een staafmix (als je echt alles fijn wilt hebben zonder stukjes).
- Giet je appelmoes voorzichtig in je schone potjes, sluit af en zet ze ondersteboven (weckpotjes kan je rechtop laten staan).
- Laat afkoelen, heerlijk bij frietjes. Kinderen zijn er dol op.