Appelcake

Omschrijving

| ong 12 a 16 stuks

| 10 min voorbereiding | 45 min bakken

| Landleven (en een beetje van mijzelf)

Ingrediënten

  • 230 g fijne kristalsuiker
  • 180 g roomboter, gesmolten en afgekoeld
  • 5 eieren, dooiers en eiwitten apart
  • 250 g bloem
  • snuf zout
  • 1 flinke tl bakpoeder
  • 2 el Amaretto
  • 3 kleine appels, geschild en in dunne plakjes gesneden

Bereiding

  1. Meng in een kom met een garde de suiker en de boter.
  2. Klop er een voor een de eidooiers door en vervolgens de bloem met het zout en het bakpoeder.
  3. Klop in een brandschone kom met een mixer de eiwitten stijf.
  4. Ze zijn stijf genoeg als je de kom omgekeerd boven je hoofd durft te houden.
  5. Roer het eiwitschuim voorzichtig met een spatel door het beslag zodat alle luchtigheid erin blijft.
  6. Roer tot slot de Amaretto door het beslag. (Hou je niet van Amaretto? Laat dit dan gewoon achterwege.)
  7. Vet een bakvorm in en giet er het beslag in.
  8. Zet de appelstukjes mooi rechtop in het beslag.
  9. Zet de bakvorm in een op 175 °C voorverwarmde oven en bak de cake een kwartier.
  10. Verlaag dan de temperatuur naar 150 graden en bak nog een half uur.
  11. Test met een satéprikker of de taart ook van binnen goed gaar is.
  12. Zet de cake eventueel nog terug in de oven en test na tien minuten nog eens.