Ter informatie

    Soms kom ik informatie tegen di ik graag wil delen met de bezoekers van deze site.
    Daarom heb ik er voor gekozen om deze pagina toch toe te voegen.
    Wellicht zullen ook hier regelmatig nieuwigheden bijkomen.
    Veel plezier met het zoeken naar een passend recept om uit te proberen in uw keuken.
    Meestal heb ik deze informatie vanuit reclamefolders zoals Colruyt inspiratiefolder, libelle, margriet of verkregen via vrienden en kennissen.

     

    Aardpeer

    De smaak is te vergelijken met schorseneren of artisjok. Ook heeft het een lichte notensmaak.

    Een origineel aperitief idee: rauw, geraspt of in staafjes, met een dressing van fijne kruiden.
    De volle en licht zoete smaak past perfect bij wild en gevogelte.
    Snij de aardpeer in fijne schijfjes, dompel ze 1 min, in de frituurpan op 180°C en kruid met kerrie- of paprikapoeder.

    Aubergine

    Hiermee kan je o.a:
    grillen: bestrijk aubergineschijven met olijfolie en bak ze aan elke kant in een grillpan of op de barbecue Besprenkel eventueel vooraf met wat citroensap of wrijf in met een teentje knoflook.

    stoven: 3 min. afgedekt op een matig vur in een pan met wat vetstof. Kruid met knoflook, tijm en oregano.

    wokken: voeg de aubergineblokjes pas op het einde toe aan uw wokbereiding, want ze zijn snel gaar.

    Champignons

    Niet wassen met water, wrijf ze schoon met een borsteltje of met keukenpapier.
    Bak ze kort op een matig vuur in de wok of in de pan.
    Geef ze extra smaak door ze te besprenkelen met een vleugje citroensap en Provençaalse kruiden.
    Bewaar ze in hun originele verpakking enkele dagen in de koelkast.

    Gedroogde tomaten

    Enkele lekkere ideeën om gedroogde tomaten optimaal tot hun recht te laten komen:

    • in hun geheel als tapas of in stukjes op een bruchetta
    • verwerkt in een huisgemaakte tappende of rode pesto
    • te verwerken om zelfgemaakte Harisa te maken
    • versnipperd op een pizza, in een zuiders slaatje, een vispapillot of een pasta
    • als vulling voor kipfilet in de oven

    Met de olie uit de verpakking (gekocht) of uit je bokaal (zelfgemaakte gedroogde tomaten) kan u gebruiken om een zuiders tast te geven aan uw vinaigrettes en andere bereidingen.

    Knolselder

    Onder de knoestige schil zit een smaakvolle knol. zowel rauw in salades als gekookt, gestampt of gegratineerd een topstuk uit de herfstcollectie.
    De knol moet flink hard zijn, dan is hij echt vers. Verwijder de stengels en het blad als die er nog aan zitten.
    De knol word er namelijk droog van. Schil deze groente met een dunschiller en bestrijk de snijvlakken met een klein beetje citroensap om bruinkleuring tegen te gaan.

    • verkrijgbaar van oktober t/m januari
    • verras met: vlees en vis, wild of stoofvlees, witvis
    • kruiden en specerijen: salie, dille, dragon, bladpeterselie, bladselderij

    Koolraap

    Ondanks de gelijkenissen met koolrabi is hij zoeter van smaak. Ook heeft hij een sterker geur.
    Smaakt heerlijk in salades met geraspte wortelen en appelen.
    Voeg enkele schijfjes toe aan de lasagne.
    Makkelijk toe te voegen aan stoofpotjes zoals rundstoofvlees.

    Pastinaak

    Deze neef van de wortel smaakt ‘iets zoeter’ en heeft een zachtere structuur.
    Geraspt of in staafjes is het een smaakvolle aanvulling van je salades met wortel, knolselder…
    Pastinaakpuree met kaneel of gember is ideaal met wild of varkensvlees.

    Peterseliewortel

    Lijkt uiterlijk sterk op de pastinaak, maar is zachter van smaak en heeft een sterkere geur.
    Maak klaar in een aardappelpuree of voeg toe aan groentesoep of stoofpotjes van lekker in fijne schijfjes in salades met rucola, tuinkers en krokante spekreepjes.

    Rammenas (of zwarte radijs)

    Hij is groter en sterker dan de klassieke radijs en ook zachter van smaak.
    Combineer de pittige smaak van de zwarte radijs met brokjes appel en/of rode biet in salades.
    Een klassieker: in schijfjes op de boterham met verse kaas.
    Gebakken in boer met een beetje knoflook.
    Lekker met lamsvlees.

    Rode Grapefruit

    Is rijk aan vezels en vitamines A en C.
    Het rode vruchtvlees smaakt zowel zuur als gesuikerd.
    Pompelmoessap is ideaal om de dag te beginnen.
    Ook lekker als tussendoortje is het uitlepelen van een halve pompelmoes.
    Geeft smaak aan gevogelte en visgerechten.

    Verantwoorde pitten en zaden

    Sinds 2015 zijn in veel supermarkten en/of natuurwinkels verantwoorde pitten en zaden te vinden.
    Waar zijn deze pitten of zaden goed voor en hoe kan je ze gebruiken.
    Dit kan je nalezen in deze folder (destijds uitgereikt in de AH winkels)