Romige appelcake
Omschrijving
| Bakkerij/ gebak/ goed voor 12 a 24 stuks
| deeg: 1 u / rijzen: ± 45 min / bakken 25-30 min
| magazine “Koken & Plezier”, januari 2012
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 75 gr boter (en een beetje)
- 100 gr rozijnen
- 2 el rhum
- 400 gr bloem (en een beetje)
- 125 gr suiker + 3 el
- 2 zakjes vanillesuiker
- zout
- 250 ml melk
- 42 gr verse gist (of 16 gr droge gist)
- 4 eieren
- 200 ml crème fraîche
- 1,5 kg appels
- extra: handmixer of keukenmachine
Bereiding
- Vet een bakblik in (32 x 39 cm en min 3,5 cm diep)
- Was de rozijnen, dep ze droog, en meng ze met de rhum en laten intrekken
- Meng 400 gr bloem, 75 gr suiker, 1 z vanillesuiker, snufje zout, en 75 gr boter in stukjes door elkaar.
- Verwarm de melk lauwwarm.
- Verbrokkel de giste en los hem op in de melk.
- Meng de gistmelk en 1 ei door het bloemmengsel en kneed het met de deeghaken van de mixer (of keukenmachine) tot een glad deeg.
- Laat het deeg afgedekt ± 30 min rijzen op een warme plaats (kamertemperatuur)
- Kneed het deeg op een beetje bloem met de hand door.
- Bestrooi het deeg met een beetje bloem en rol het uit in het bakblik.
- Druk het deeg daarbij in de hoeken goed aan en druk de randen een beetje omhoog.
- Laat afgedekt ± 15 min rijzen.
- Verwarm de oven voor: elektrisch 200 °C / hetelucht: 175 / gas: st 3
- Roer de crème fraîche, 3 eieren, 50 gr suiker en 1 z vanillesuiker kort door elkaar.
- Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en snij de appels in parten.
- Verdeel de appels dakpansgewijs over het deeg en druk ze licht aan.
- Bestrooi met 3 el suiker en verdeel de rozijnen erover.
- Giet het roommengsel erover.
- Bak het gebak 25-30 min in de oven en laat afkoelen
- Lekker met slagroom
Voedingswaarde
Energie: 200 Kcal | Eiwitten: 4 gr | Vetten: 7 gr | Koolhydraten: 29 gr |