Lemon Meringue Cheesecake
Gezien op facebook en hier uitgeprobeerd en uitgewerktOmschrijving
| Bakkerij/ gebak/ 8 a 12 pers
| totaal zo’n 2 uur
| facebook/ https://www.allrecipes.com/recipe/244929/lemon-meringue-cheesecake/
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Taartbodem
- 160 gr (2 cups) zandkoekkruimels
- 60 gr (¼ cup) gesmolten boter
Roomkaasvulling
- 225 gr roomkaas, verzacht
- 125 gr (1 cup) zure room
- 200 gr (1 cup) witte suiker
- 4 hele eieren
- 60 ml (¼ cup) vers citroensap
- 1 thl vanille-extract
- 1 citroen, geraspt
Meringue
- 4 eiwitten
- 50 gr (¼ cup) witte suiker
- ¼ thl wijnsteen (optioneel)
Lemon curd
- rasp van 2 flinke citroenen
- sap van 2 flinke citroenen (ongeveer 130 ml)
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 125 gram ongezouten roomboter
- 2 eieren (geklutst)
Bereiding
Taartbodem
- Verwarm de oven voor op 165 °C .
- Springvorm van 24 cm Ø voorbereiden met bakpapier en invetten met bv bakspray
- Meng koekkruimels en gesmolten boter, verdeel dit mengsel gelijkmatig over de bodem, druk met de bolle kant van een lepel stevig aan.
- Zet je springvorm even weg in de koelkast zodat de bodem stevig wordt.
Roomkaasvulling
- Klop roomkaas, zure room en 200 gr suiker samen in een kom met behulp van een elektrische mixer tot een glad en romig mengsel.
- Voeg eieren een voor een toe en klop goed na elke toevoeging.
- Meng citroensap, vanille-extract en citroenschil in een mengsel van roomkaas, de bodem en de zijkanten van de kom.
- Verspreid het mengsel over koekjes in de springvorm.
- Bak in de voorverwarmde oven tot bijna in het midden, ± 1 uur.
- Koel af tot kamertemperatuur en koel tot het volledig is afgekoeld, minimaal 3 tot 4 uur.
Lemon Curd
- Rasp de citroenen en pers ze uit. Zeef het sap even om velletjes en pitjes te verwijderen.
- Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in een kom, zet de kom op een pan met een laagje kokend water (=au bain marrie), zet het vuur nu wel iets lager.
- Laat de ingrediënten in de kom smelten en roer rustig door tot een gladde massa.
- Als alle boter is gesmolten voeg je het citroensap toe, roer dit door het mengsel en voeg dan ook de eieren toe.
- Nu is het een kwestie van geduld. Hou af en toe wel even in de gaten of er nog genoeg water in je pannetje zit.
- Blijf rustig roeren in de kom terwijl de lemon curd steeds wat dikker wordt. Als de lemon curd de dikte van yoghurt heeft is hij goed, duurt ong 20 min.
- Giet de lemon curd in een schaal om af te koelen
- Terwijl de lemon curd afkoelt dikt hij ook nog verder in tot de uiteindelijke juiste dikte.
Meringue
- Verwarm de oven voor op 190 °C .
- Klop het eiwit in een kom met behulp van een elektrische mixer tot zachte pieken vormen
- Voeg 50 gr suiker, 125 gr zure room en wijnsteen toe en klop tot je eiwitschuim mooie stijve pieken heeft.
Afwerking
- Bestrijk je afgekoelde cheesecake met een mooie laag afgekoelde lemoncurd
- Breng hier bovenop je geklopte meringue
- Breng je taart weer even in de voorverwarmde oven van 190 °C en bak ± 10 min. tot meringuepieken goudbruin zijn
- Haal hem uit de oven en laat ± 1 uur onbedekt in de koelkast rusten.