Klassiek kersttrifle
Omschrijving
| Aperitiefhapje met alcohol/ dessert/ 4 pers
| ongeveer 1 uur
| 24Kichten, chef: Rudolph van Veen
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Vanillecreme
- 1 vanillestokje
- 500 ml halfvolle melk
- 125 g suiker
- 30 g custardpoeder
- 300 ml slagroom
Compote
- 0.5 kg gemengd diepvriesfruit
- 100 g suiker
- 1 citroen
- 2 tl aardappelzetmeel
Cakemengsel
- 0.5 cake
- 50 g bitterkoekjes
- 1 sinaasappel
- 1 tl kaneelpoeder
- 0.5 el suiker
- sinaasappellikeur
Garneren
- 1 blikje mandarijntjes
- 0.5 reep pure chocolade
- rode bessen
- poedersuiker
Bereiding
Vanillecreme
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
- Breng de vanille, melk en suiker aan de kook.
- Roer het custardpoeder los met 3 el melk en schenk dit al roerende terug in de pan.
- Breng de compositie aan de kook en laat al roerende ± 3 minuten koken.
- Dek de vanillecrème af met plastic en laat hem afkoelen.
- Klop de room lobbig en spatel voorzichtig de helft van de room door de vanillecrème.
Compote
- Breng het fruit met suiker en sap van de citroen aan de kook.
- Roer de aardappelzetmeel aan met water en roer door het fruit.
- Breng aan de kook en bind het fruit in ± 5 minuten.
Garneren
- Laat de partjes mandarijn uitlekken en smelt de chocolade.
- Versier de binnenkant van hoge glazen met de chocolade en laat de chocolade hard worden in de koelkast.
- Vul de glazen met een laag vanillecrème, cake,compote, de achtergehouden slagroom en mandarijn en weer vanillecrème.
- Garneer de bovenkant met de bessen en bestrooi met poedersuiker.
Drankadvies
Wijn: |
Bij dit dessert moet je het een beetje luchtig houden. Hoe doe je dat? Ik zou je graag een rode dessertwijn aanbevelen die bol staat van het zwarte en rode fruit. Denk aan een wijn uit Maury (zuid Frankrijk) gemaakt van Grenache Noir. En dan lekker gekoeld serveren! |
Bier: | — |