Zelf mayonaise maken, is niet moeilijk
Omschrijving
| Sausen
| paar minuten
| van thuis uit meegekregen
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 eidooier
- 1 klp mosterd
- sap van 1 citroen
- zout en peper
- 500 ml zonnebloemolie
- (eventueel beetje honing, is optioneel)
Bereiding
- Gebruik een hoge maatbeker
- Breek en splits het ei. Dooier heb je nodig, eiwit kan je bewaren in de vriezer voor andere doeleinden
- Doe bij de dooier, de mosterd, het citroensap, zout en peper
- Klop met de mixer (garde), op laagste stand, het eigeel los tot je een egaal mengsel ziet
- Schenk nu druppelsgewijs de olie erbij en blijf steeds met de mixer op laagste stand, goed kloppen, zodat de olie wordt opgenomen.
- Als het mengsel dikker wordt en de kleur wat lichter, voeg de olie langzaam in een dun staaltje toe.
- Blijf wel steeds door kloppen tot de olie is opgenomen. Je kan de stand van je mixer nu wel wat hoger zetten
- Proef de mayonaise en voeg eventueel wat honing toe als je van een wat zoeter mayonaise houdt (dit hoeft niet, is naar eigen smaak te bepalen).
- Ook kan je de mayonaise nog extra op smaak brengen met wat mosterd, p&z, citroensap. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit om dit niet te doen daar de mayonaise meteen kan schiften en als het ware mislukken.