Romige aspergesoep met ham en ei
Omschrijving
| Soepen/ ong 8 personen
| ongeveer 1 uur
| gekregen van een kennis
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 800 gr witte asperges
- 2 ltr water/ kippenbouillon
- 1 (grote) prei-wit
- 1 sjalotje
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 150 ml kookroom (of slagroom)
- 3 eieren
- 125 gr hamreepjes (of plakjes achterham, zelf in reepjes snijden)
- eventueel 1 takje verse peterselie
Bereiding
- Was de asperges en schil ze rondom met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige achterkant door ong 2 cm af te snijden. Let op: bewaar je schillen en (houten)kontjes
- Doe alle schillen en kontjes in een grote soeppan
- Voeg de kippenbouillon toe. Of water en kippenbouillonblokjes (ong 2 per liter water)
- Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat verder ongeveer 20 min zachtjes garen, tegen de kook aan.
- Schenk de bouillon door een fijne zeef en vang de bouillon op in een grote pan of maatkan
- Snij de asperges in blokjes van 2 a 3 cm, houd een paar kopjes apart voor de garnering
- Was de prei en snijd het witte deel in dunne ringen
- Snipper het sjalotje fijn
- Verhit de boter in een soeppan en bak het sjalotje en de prei 5 min op laag vuur.
- Voeg de bloem toe en bak nog 2 min mee
- Voeg een deel van de opgevangen bouillon toe samen met de aspergeblokjes (zonder de kopjes) en breng al roerend aan de kook
- Laat ong 10 a 15 min zachtjes koken
- Zet het vuur uit, voeg de room toe en mix de soep met een staafmixer of blender
- Breng de soep nog 1 x aan de kook met de achtergehouden aspergekopjes voor 5 min
- Kook ondertussen de eieren hard, laat ze schrikken onder koud water, schil ze en verkruimel de eieren met een vork
- Snij de ham in reepjes (tenzij je hamreepjes hebt gekocht)
- Schep de soep op, verdeel de ham erover en bestrooi met het ei-kruim
- Tot slot zou je wat fijngesneden verse peterselie over de borden kunnen strooien
Eet smakelijk