Worteltaart (2)
Dit recept gekregen van een collega en verder via internet. Het recept heb ik enigszins iets aangepast maar het resultaat was er niet minder om. Hij was heerlijk!Omschrijving
| Bakkerij/ gebak/ ± 12 porties
| 30 min voorbereiding en 1 uur bakken
| gekregen van een collega
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Voor de taart zelf
- 300 gr wortelen
- 100 gr Pecannoten
- 75 gr cranberries
- 300 gr tarwebloem/ patentmeel
- 1 klp zuiveringszout/ baking soda
- 1 klp bakpoeder
- 300 gr witte basterdsuiker
- 1 klp of tl kaneel
- ½ tl gemberpoeder (of een stukje van ong 1,5 cm vers geraspt)
- ½ tl vanille (1 vanillestokje)
- 3 eieren (eventueel scheiden en het wit in sneeuw kloppen, hoeft niet maar maakt je taart wel luchtiger)
- 3 dl zonnebloemolie
- snufje zeezout
Voor de topping
- 225 gr roomkaas (bv Philadelphia naturel)
- 100 gr roomboter (ongezouten)
- 70 gr poedersuiker
- sap en rasp van 1 limoen
Bereiding
Voor het taartbeslag
- Verwarm de oven voor op 180˚C en vet de springvorm in met wat boter.
- Leg een blad bakpapier op de bodem van je springvorm, dan haal je straks je cake/ taart er prima uit.
- Rasp de wortel met een fijne rasp en hak de noten in fijne stukjes.
- Voeg in een kom de tarwebloem, het zuiveringszout, het bakpoeder, de kaneel, het gemberpoeder, de vanille en het zeezout samen en meng het goed.
- Voeg de geraspte wortel, de cranberry’s en de noten toe.
- Voeg de eieren (of in zijn geheel of alleen de dooiers en later de in sneeuw geklopt eiwit), de zonnebloemolie en de witte basterdsuiker toe en meng het geheel goed tot een glad beslag.
- Schep het beslag in de ingevette springvorm en bak de taart 60 minuten op 180˚C.
- Draai de oven uit en laat de taart nog ong 5 min in de oven staan om iets af te koelen. Dan schrikt hij niet van het temperatuur verschil en zakt hij niet in
- Laat daarna de taart volledig afkoelen op een taartrooster vóór je de taart verder afwerkt met de topping
Voor de topping
- Klop in een keukenmachine de roomboter (op kamert°) luchtig totdat het wit wordt.
- Zeef de poedersuiker er doorheen.
- Klop verder totdat het luchtig wordt en er geen klontjes meer zijn.
- Voeg de roomkaas toe (op kamert°) en klop verder tot een luchtig geheel.
- Voeg het limoensap en de rasp toe en klop totdat het is opgenomen.
- Verdeel de topping met een spatel over de afgekoelde taart en zet de taart een half uurtje in de koelkast om de topping te laten opstijven.
- Tot slot kan je nog wat overgehouden limoenzeste over de topping strooien en wat peccannoten
Eet smakelijk, hij is verrukkelijk!