Zandtaartjes met stoofpeertjes
Omschrijving
| Bakkerij/ gebak/ ± 6 stuks
| 1 uur rusten en vervolgens ± 15 min voor het afbakken
| Landleven magazine, januari 2017
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Voor de zandtaartjes/ bakjes/ tartelletjes
- 225 g zachte boter
- 50 g poedersuiker
- merg van 1 vanillestokje
- 200 g bloem
- 60 g maïzena
- snuf zout
Voor de vanillesaus
- 1,5 kg stoofperen, schoongemaakt gewicht
- wat water
- 2 vanillestokjes, opengesneden
- 1 flinke el honing
Bereiding
Voor de zandtaartjes
- Klop met een mixer de boter met de poedersuiker en de vanillezaadjes mooi bleek en luchtig.
- Zeef boven een kom de overige ingrediënten.
- Meng het botermengsel zo kort mogelijk met het bloemmengsel. Het moet een nét samenhangend deeg zijn.
- Verpak dit deeg in huishoudfolie en laat het 60 min rusten in de koelkast.
- Verdeel het deeg in zes gelijke stukken.
- Vet zes eenpersoons bakvormpjes goed in.
- Rol de stukjes deeg uit en bekleed de bakvormen ermee: druk het deeg goed in de hoeken en randen.
- Prik met een vork her en der gaatjes in de bodem.
- Zet de taartbodems weer terug in de koelkast voor 30 min.
- Bak ze daarna in een voorverwarmde oven op 175 graden in 12 tot 15 minuten goudbruin en gaar.
- Laat ze even rusten en haal de taartbodem vervolgens uit de vormpjes.
- Laat ze goed afkoelen voordat u ze vult.
- Vul de taartbodems vlak voor het serveren met wat los geklopte roomkaas of mascarpone en seizoensfruit of vanille stoofpeertjes.
Voor de vanillesaus
- Schil de peren, verwijder de klokhuizen en steeltjes en snijd het vruchtvlees in partjes.
- Leg de partjes in een pan en overgiet ze met water, net zoveel dat de peertjes onderstaan.
- Voeg de vanillestokjes en de honing toe (eventueel wat meer honing naar smaak).
- Breng het geheel aan de kook, draai het vuur lager en kook de peertjes op zeer laag vuur tot ze mooi gaar zijn (dit kan wel één tot anderhalf uur duren).
- Serveer de peertjes direct of bewaar ze in potten.