Tompouce taart (2)
Dit recept gevonden op Pinterest. Persoonlijk vind ik dat je heel veel spullen moet aanschaffen en is deze erg bewerkelijk. Desalniettemin wel erg lekker. Aan u de keuze. De taartbodem is erg machtig. Mijn voorkeur zou uitgaan om een rol bladerdeeg te gebruikenOmschrijving
| Bakkerij/ gebak/ 8 a 10 porties
| ruim 1,5 uur (1 uur rusten, 20 min en 15 min bakken)
| gezien op pinterest
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Deel 1: taartbodem
- 500 gr mix voor koekjes
- 150 gram ongezouten roomboter
- 1 ei
Deel 2: de taartpunten van bladerdeeg
- 4 plakjes bladerdeeg
Deel 3: vulling a; Zwitserse room
- 75 gr enchanted cream mix (verkrijgbaar in een taartenwinkel)
- 50 ml magere melk
- 50 ml water
- 200 gr mix voor banketbakkersroom
- 500 ml water
Deel 3: vulling b; Royal Icing
- 250 gram royal icing mix
- 30 ml water
- Naar keuze kan je deze verkleuring met 1 a 2 druppels kleurstof naar keuze
- Bloem om te bestuiven
- Garde
- Plastic folie
Bereiding
Deel 1: de taartbodem
- Zorg ervoor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Kneed 500 gram mix voor koekjes, 150 gram roomboter en 1 ei tot een deeg. Laat ten minste 1 uur opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 160°C). Spray de quichevorm in met bakspray.
- Rol het koekjesdeeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap met een dikte van ongeveer 3 mm.
- Plaats het uitgerolde deeg in de quichevorm, druk het goed tegen de rand en verwijder het overhangende deeg (dit kan je heel makkelijk invriezen en bewaren voor een volgende keer)
- Knip een stuk bakpapier af en leg dit op de deegbodem.
- Doe hier de bakbonen op en bak de bodem ‘blind’ voor 25 minuten, hierna verwijder je de bonen en het papier.
- Als het goed is, is je bodem mooi bruin gekleurd. (let op, dit kan per oven verschillen)!
- Laat de bodem een half uurtje afkoelen en verwijder daarna de rand. Laat verder afkoelen.
Deel 2: de taartpunten van bladerdeeg
- Laat de plakjes bladerdeeg niet helemaal ontdooien.
- Snijd hier 8 mooie punten van met een scherp mes.
- Leg de punten op een met bakpapier bekleedde bakplaat en prik er met een vork gaatjes in.
- Leg hier weer een vel bakpapier bovenop met iets zwaars, dit kan een extra bakplaat o.i.d. zijn (om te voorkomen dat je bladerdeeg bol wordt tijdens het bakken).
- Bak de punten op 200°C in de oven (heteluchtoven) in ongeveer 15 minuten en laat afkoelen.
Deel 3: de crème vulling
maak je keuze tussen a) de Zwitserse room of b) de Royal icing
a: Zwitserse room
- Maak de enchanted cream van 75 gram mix, 50 ml magere melk en 50 ml water en laat dit op hoge snelheid 3 minuten kloppen.
- Meng 200 gram mix voor banketbakkersroom in een kom samen met de 500 ml water en roer dit met een garde tot de klontjes weg zijn. Laat 10 minuten staan.
- Hierna roer je met een garde 2/3 van de enchanted cream door de helft van de banketbakkersroom en doe dit in een spuitzak met spuitmond en leg tot gebruik in de koeling, dit is Zwitserse room.
- De rest van de enchanted cream gebruik je voor toeven en de rest van de banketbakkersroom gebruik je voor de vulling.
b: Royal Icing
- Maak de 250 gram royal icing mix aan met de 30 ml water en klop dit op een lage stand tot een stevige witte massa.
- Hierna kleur je het in de gewenste kleur (bv roze).
- De royal icing ga je verdunnen met een beetje water totdat het yoghurt dikte heeft bereikt.
- Doe dit in een spuitzak, knip er een klein puntje af en geef de bladerdeeg punten een mooie laag roze icing en laat goed drogen!
- Je kan de punten eventueel ook dun besmeren met een mes
Afwerking
- Smeer de overgehouden banketbakkersroom uit over de koekbodem, strijk glad en maak met een mes voorzichtig markeringen in de room zodat je 8 punten hebt.
- Nu weet je precies waar je de Zwitserse room moet spuiten.
- Haal de spuitzak met Zwitserse room uit de koeling en spuit er met een zigzag beweging de room op.
- Hier leg je voorzichtig de roze bladerdeegpunten op.
- Doe de overgebleven enchanted cream in een spuitzak met spuitmond en spuit op elke punt een toefje.
- Garneer met musketzaad en de vlaggetjes ( of naar eigen creativiteit)