Basis heerlijke tomatensaus
Omschrijving
| Sausen/ voor ongeveer 8 pers
| 50 min
| Allerhande, augustus 2016
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1,5 kg rijpe (tros)tomaten
- 250 gr winterpeen (geschild)
- 1 stengel bleekselderij
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 20 gr blaadjes van de platte peterselie (ik gebruikte de gewone fijne peterselie)
- 15 a 20 gr blaadjes van verse basilicum
- olijfolie extra vièrge
- staafmixer en een zeef
Bereiding
- Was en snij de tomaten in grove stukken
- Schil en snij de winterpeen in stukjes (kleinere stukjes omdat deze iets langere tijd nodig hebben om gaar te worden)
- Snij de bleekselderij in boogjes/ stukjes
- Snipper de uit en de knoflook fijn
- Breng alle gesneden groenten samen in een grote pan en zet op een laag vuur en breng het langzaam aan de kook.
- Indien het kookmengsel te dik wordt kan er een kopje water toegevoegd worden (niet te veel!). Stoof het geheel gedurende 40 min en roer of schep regelmatig om
- Pureer de groenten met een staafmixer en vervolgens druk je het mengsel met een lepel door een zeef
- Breng je gezeefde tomatensaus op smaak met een scheutje olijfolie, peper en (eventueel) zout.
- NB: ikzelf heb er nog een (gr) blikje tomatenpuree bijgedaan.
Tip:
Je kunt de saus, eventueel in porties, invriezen. In de vriezer is de saus max 3 maanden houdbaar
Voedingswaarde
Energie: 75 Kcal | Vetten: waarvan verz. vetzuren: 3 gr | Koolhydraten: 42 gr |
Eiwitten: 2 gr | Vezels: 2 gr | Natrium: 10 mg |