Red Velvet
Omschrijving
| Bakkerij/ gebak/ 8 a 10 pers
| 15 min + 30 a 35 min afbakken
| info-magazine 2016 van Versloot
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Beslag
- 120 gr boter, op kamertemperatuur + wat extra om in te vetten
- 300 gr kristalsuiker
- 3 biologische eieren
- 180 ml karnemelk
- 1 th vanille-extract (of vanillestokje)
- rode kleurstof (poeder of flesje levensmiddelen kleurstof Jo-ho). Dit moet je even op het oog doseren want de intensiteit verschilt per soort en merk kleurstof. Begin met een paar druppels om uit te proberen hoe de kleur wordt. (Als alternatief kan je ook bietensap gebruiken)
- 30 gr cacaopoeder
- 200 gr bloem
- 1 thl zuiveringszout (bicarbonaat, baksoda, bakpoeder)
- 1 el appelcider azijn (indien gewenst)
- 2 bakvormen met een van Ø 20 cm / of 1 springvorm van Ø 24 cm waarbij je de taart in 2 of 3 schijven kan snijden
Topping
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 250 g roomkaas
- 300 gr poedersuiker
- 1 tl vanille-extract (of vanillestokje)
- granaatappelpitten (of aalbesjes)
Bereiding
Beslag
- Verwarm de oven voor op 175 °C, vet de 2 bakvormen in met boter, bestuif licht met bloem en zet opzij
- Neem de mengkom (en/of keukenmachine) en klop hierin de boter met de suiker tot een licht en luchtig mengsel (dit kan ook met een handmixer).
- Klop de eieren los, voeg ze één voor één toe en klop tot ze helemaal opgenomen zijn
- Voeg het vanille-extract toe
- Voeg de helft van de karnemelk en de rode kleurstof toe.
- Zeef de bloem samen met de cacaopoeder en voeg de helft toe.
- Voeg al mixend de rest van de karnemelk bij het beslag. Daarna de andere helft van het bloem-cacao mengsel
- Zorg ervoor dat alles is opgenomen en schraap de zijkant van de mengkom schoon met een spatel.
- Klop door tot het beslag gelijkmatig gekleurd is.
- Meng in een schaaltje het azijn en de baking soda en zodra het schuimt giet je het bij je beslag. Roer dit door.
- Verdeel het beslag over de twee bakvormen, of in je grotere springvorm (deze heb ikzelf gebruikt), bak ze 30 a 35 min in de oven. Of tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt als je deze in het midden steekt.
- Laat de cakes even in de vorm afkoelen en stort ze dan op een rooster.
- Laat volledig afkoelen
Voor de topping
- Klop in je keukenmachine de boter romig en zacht
- Voeg geleidelijk de poedersuiker toe totdat deze volledig is opgenomen
- Meng als laatste de roomkaas erbij tot je een mooi en gladde structuur hebt.
- Meng als laatste het vanille-extract erdoor en klop nog 5 min door totdat het glazuur licht en luchtig is.
- Pas op dat je niet te lang blijft door kloppen anders kan het glazuur iets te vloeibaar worden.
- Leg een theelepel van het glazuur in het midden van een taartschaal of bord en leg hierop één van de afgekoelde cakes.
- Zo kan de taart niet wegglijden
- Verdeel met een paletmes of de bolle kant van een lepel een deel van het glazuur over de bovenkant van de cake.
- Plaats hierop de tweede cake en smeer de rest van het glazuur erop
- als je de grotere springvorm hebt gebruikt, snij deze in 2 of 3 lagen en smeer tussen elke laag een mooie hoeveelheid van je glazuur.
- leg bovenop je laatste laag glazuur
- Bestrooi de taart met granaatappelpitten. Als alternatief kan je ook aalbessen en frambozen gebruiken
Ter info
Voor het gebruik van de cijfer-/ letterbakvorm: 170 °C en 50 a 55 min
Zuiveringszout, ook wel baking soda genoemd (of simpelweg bakpoeder), is een rijsmiddel voor het bakken van o.a. koekjes, cakes en taarten