Zelf de lekkerste "groene pesto" maken
Omschrijving
| sausen
| ± 5 a 10 min
| ergens gezien op internet, en een beetje van mijzelf
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 0,5 teentje knoflook
- 1 snufje grof zeezout
- 25 gram basilicum één plantje/bosje is circa 25 gram (zie foto)
- 15 gram Pecorino kaas
- 30 gram Parmezaanse kaas
- 10 gram pijnboompitten
- 40 milliliter olijfolie zacht van smaak
- 1 el citroensap naar smaak toevoegen
Bereiding
Voorbereiding
- Start met het raspen van de Pecorino en Parmezaanse kaas, doe dit zo fijn mogelijk.
- Mix ze daarna door elkaar en bewaar de geraspte kaas in een los schaaltje..
- Verhit de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze gaan geuren.
- Let hierbij op dat je ze niet aan laat bakken, dit zorgt voor een bittere smaak.
- Goed in beweging houden dus!
- Laat ze daarna rusten en afkoelen op een stuk keukenpapier.
- Veeg de basilicum schoon met een stuk keukenrol.
- Spoel de basilicum niet af, dit gaat ten koste van de houdbaarheid en structuur van de groene pesto.
Vervolg tot pesto zelf
- Leg de knoflook in de vijzel en voeg hier een aantal korreltjes grof zeezout aan toe.
- Stamp de knoflook fijn en draai rond totdat je fijne knoflookpasta hebt.
- Doe de verse basilicum in de vijzel en voeg hier nog wat korrels grof zeezout aan toe.
- Hierdoor behoud de basilicum zijn mooie groene kleur en malen de blaadjes gemakkelijker.
- Blijf de basilicum goed ronddraaien (heen en weer) in je vijzel totdat je een groene sap krijgt.
- Voeg de pijnboompitten toe en druk deze fijn totdat er een smeuïge puree ontstaat.
- Vervolgens voeg je beetje bij beetje de geraspte Pecorino en Parmezaan toe.
- Blijf in de tussentijd rond draaien in de vijzel totdat er een mooie egale puree ontstaat.
- In de laatste stap voeg je mondjesmaat de olijfolie toe, terwijl je blijft ronddraaien.
- Blijf olijfolie toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt.
- Tot slot voeg je nog wat citroensap toe en blijf de pestosaus proeven totdat je de gewenste frisheid hebt.
- Als het goed is heb je nu een heerlijke verse groene pesto!
NB: ikzelf beschik over een magic bullet en ook dit werkt prima en snel voor het maken van eigen pesto’s