Bretoense appeltaart
Omschrijving
 | Bakkerij/ gebak/ 6 a 8 pers
 | 45 min + 50 min in de oven
 | Libelle, jaargang en nr ?
Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten
Voor de taart
- 4 zure appelen (boskoop)
 - 180 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur + wat extra
 - 2 el suiker
 - 200 gr bloem + wat extra
 - ½ klp bakpoeder
 - Zout
 - Geraspte schil van een ½ citroen
 - 200 gr suiker
 - 3 grote eieren
 
Voor de karamelsaus
- 100 gr suikerklontjes
 - 100 ml room
 - 50 gr gezouten boter
 - Zeezout
 
Extra nodig
- Springvorm van Ø 20 cm
 
Bereiding
De taart
- Verwarm de oven voor op 180 °C
 - Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in fijne plakjes
 - Smelt 30 gr boter in een pan en doe er de appelplakjes bij, bestrooi met suiker en laat mooi bruin stoven. Dit duurt ongeveer 10-12 min.
 - Beboter en bestuif een springvorm met bloem
 - Schik de helft van de appelplakjes erin.
 - Meng het bakpoeder, een snufje zout, de geraspte citroenschil, de bloem en de suiker.
 - Klop- de eieren en de rest van de boter erdoor.
 - Giet de helft van het beslag in de taartvorm over de appelen, leg weer een laag appelen en giet de rest van het beslag ervoer.
 - Bak 50 in het midden van de oven tot de taart goudbruin is.
 - Controleer met een metalen prikken.
 - Laat afkoelen op een rooster, ontvorm de taart en laat verder afkoelen.
 
De karamelsaus
- Doe de suikerklontjes samen met 50 ml water in een kookpan met dikke bodem en laat 10 a 15 min inkoken tot een goudbruine karamel.
 - Haal de pan van het vuur en giet er al roerend de room bij.
 - Laat een beetje afkoelen en roer er de boter door.
 - Kruid met een snufje zout. Zet even opzij
 
Afwerking
Draai de taart om, giet er wat karamelsaus over, serveer de rest van de saus in een kommetje erbij