Bretoense appeltaart
Omschrijving
| Bakkerij/ gebak/ 6 a 8 pers
| 45 min + 50 min in de oven
| Libelle, jaargang en nr ?
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Voor de taart
- 4 zure appelen (boskoop)
- 180 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur + wat extra
- 2 el suiker
- 200 gr bloem + wat extra
- ½ klp bakpoeder
- Zout
- Geraspte schil van een ½ citroen
- 200 gr suiker
- 3 grote eieren
Voor de karamelsaus
- 100 gr suikerklontjes
- 100 ml room
- 50 gr gezouten boter
- Zeezout
Extra nodig
- Springvorm van Ø 20 cm
Bereiding
De taart
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in fijne plakjes
- Smelt 30 gr boter in een pan en doe er de appelplakjes bij, bestrooi met suiker en laat mooi bruin stoven. Dit duurt ongeveer 10-12 min.
- Beboter en bestuif een springvorm met bloem
- Schik de helft van de appelplakjes erin.
- Meng het bakpoeder, een snufje zout, de geraspte citroenschil, de bloem en de suiker.
- Klop- de eieren en de rest van de boter erdoor.
- Giet de helft van het beslag in de taartvorm over de appelen, leg weer een laag appelen en giet de rest van het beslag ervoer.
- Bak 50 in het midden van de oven tot de taart goudbruin is.
- Controleer met een metalen prikken.
- Laat afkoelen op een rooster, ontvorm de taart en laat verder afkoelen.
De karamelsaus
- Doe de suikerklontjes samen met 50 ml water in een kookpan met dikke bodem en laat 10 a 15 min inkoken tot een goudbruine karamel.
- Haal de pan van het vuur en giet er al roerend de room bij.
- Laat een beetje afkoelen en roer er de boter door.
- Kruid met een snufje zout. Zet even opzij
Afwerking
Draai de taart om, giet er wat karamelsaus over, serveer de rest van de saus in een kommetje erbij