Vispannetje van Piet
Omschrijving
| Voorgerecht, warm | 4 pers
| ongeveer 20 a 25 min
| VTM koken, recept van Piet Huysentruyt
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 3 eigelen
- 1 dl room
- 150 gr champignon
- 150 gr zeevruchten
- 150 gr garnalen
- gemalen kaas
- witte wijn
- groentebouillon of visbouillon
- 1 el tomatenpuree
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 600 gr dikke vaste vis, bv ½ kabeljauw en ½ zalm (1 portie van ± 100 gr/persoon)
- 1 citroen
- 2 dl water
Bereiding
- Gebruik een dik stuk vaste vis en snij deze in een groot stuk (1 per persoon) zodat deze niet kapot kookt
- Maak een blonde roux van boter en bloem.
- Maak hier een dikke saus van met water en witte wijn.
- Voeg een beetje vis bouillon toe. Voeg de champignons toe.
- Heel belangrijk, vuur LAAG zetten!
- Vanaf nu moeten we proberen om de saus tegen het kookpunt aan te houden, niet koken dus.
- Maak een 2e binding met room en 2 eigelen, giet deze bij de saus.
- Als je saus gaat koken zal deze door de eieren gaan schiften en krijg je het niet meer goed. Je moet wel een gebonden saus behouden.
- Kruid de kabeljauw met p&z en leg de vismoten in de saus, laat 2 minuten pocheren.
- Roer de vis niet stuk! Denk er aan dat je een dikke saus moet hebben.
- Vis geeft zelf ook vocht af en anders wordt je saus te dun.
- Doe de garnalen en de zeevruchten erbij en sprenkel de citroen erover.
- Voor de kleur doe je een eetlepel tomatenpuree toe
- Schik in kleine oven vaste schaaltjes de vismoten.
- Giet hier de saus er rijkelijk overheen.
- Bestrooi met gemalen kaas.
- Zet gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°.
- In die tijd gaart de vismoot ook verder.
Een overheerlijk gerecht wat succes verzekert is