Gevulde kalkoenfilet met verse spekjes kroketten en peertjes
Omschrijving
 | Hoofdgerecht/ 5 pers
 | ± 45 min voorbereiding en 1:30 uur bereiding
 | 2014.12.03 – Colruyt Inspiratiefolder. Feestelijke recepten, van aperitief tot dessert
Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten
- 1.2 kg gevulde kalkoenfilet
 - 200 g gerookte spekblokjes
 - 5 stronken witloof
 - 2 peren
 - 1 kg aardappelen
 - 5 el. boter
 - 1 ei
 - 200 g paneermeel
 - 1 el. suiker
 - 3 el. uienkonfijt
 - 4 dl gevogeltefond (bokaal)
 - 0.5 dl Poire Williams
 - 1 el. arachideolie
 - nootmuskaat
 - peper en zout
 
Bereiding
Voorbereiding (45 min)
- Schil de aardappelen en kook ± 20 min. gaar in licht gezouten water.
 - Bak ondertussen de spekblokjes goudbruin in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
 - Scheid het eiwit van de eidooier. Klop het eiwit los met een vork en roer er de arachideolie onder.
 - Giet de aardappelen af en pureer.
 - Meng er 1 el. boter, de eidooier, de spekjes en het braadvet onder.
 - Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
 - Rol aardappelballetjes ter grootte van een pingpongballetje.
 - Haal ze door het eiwit en vervolgens door het paneermeel. Zet de kroketjes koel weg.
 - Schil de peren en snij in blokjes van 1 cm.
 - Verwijder de harde kern van het witloof en snij in stukken van 2 à 3 cm.
 - Verwarm de oven voor op 225 °C.
 
Bereiding zelf (10 min +1:20 u in de oven)
- Leg het gebraad in een ovenschaal en verdeel er 2 el. boter in klontjes over.
 - Zet ± 20 min. in de voorverwarmde oven.
 - Verlaag de temperatuur naar 180 °C en laat nog 1 u. verder garen.
 - Het vlees is gaar als u er met een naald in prikt en het uitlopende vocht helder is.
 - Smelt 2 el. boter in een pan en bak de stukjes peer 2 min. aan alle kanten.
 - Blus met de Poire Williams en bestrooi met de suiker.
 - Roer er het witloof onder en laat nog 5 min. verder garen (het witloof mag nog lichtjes krokant zijn).
 - Haal het gebraad uit de ovenschaal en hou warm.
 - Blus met de gevogeltefond en schraap de braadresten los met een houten lepel.
 - Giet in een pan, roer er de gesnipperde uien onder en kruid met peper en zout.
 - Laat de saus nog even opwarmen.
 - Bak de spekjeskroketten 2 à 3 goudbruin in de frituurpan op 175 °C.
 
Afwerking
- Snij de kalkoenfilet in gelijke sneetjes en verdeel over de borden.
 - Lepel er de saus over.
 - Serveer met de gestoofde peertjes en witloof en de spekjeskroketten.
 - TIP: Gebruikt u de gevulde kalkoenfilet (1,5 kg) uit de diepvries? Dan mag hij nog 20 min. langer garen op 180 °C.
 
Drankadvies
| Wijn: | 
 Toscana Rosso I.G.T. Santa Martina, Tenute Ambrogio e Giovanni Folonari 
  | 
| Bier: | 
 Omer, Sterk blond bier 
  | 
Voedingswaarde
| Energie: 669 Kcal | Eiwitten: 17,2 gr | Vetten: 29,2 gr | Koolhydraten: 79,5 gr |