Gevulde kalkoenfilet met verse spekjes kroketten en peertjes
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 5 pers
| ± 45 min voorbereiding en 1:30 uur bereiding
| 2014.12.03 – Colruyt Inspiratiefolder. Feestelijke recepten, van aperitief tot dessert
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1.2 kg gevulde kalkoenfilet
- 200 g gerookte spekblokjes
- 5 stronken witloof
- 2 peren
- 1 kg aardappelen
- 5 el. boter
- 1 ei
- 200 g paneermeel
- 1 el. suiker
- 3 el. uienkonfijt
- 4 dl gevogeltefond (bokaal)
- 0.5 dl Poire Williams
- 1 el. arachideolie
- nootmuskaat
- peper en zout
Bereiding
Voorbereiding (45 min)
- Schil de aardappelen en kook ± 20 min. gaar in licht gezouten water.
- Bak ondertussen de spekblokjes goudbruin in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
- Scheid het eiwit van de eidooier. Klop het eiwit los met een vork en roer er de arachideolie onder.
- Giet de aardappelen af en pureer.
- Meng er 1 el. boter, de eidooier, de spekjes en het braadvet onder.
- Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
- Rol aardappelballetjes ter grootte van een pingpongballetje.
- Haal ze door het eiwit en vervolgens door het paneermeel. Zet de kroketjes koel weg.
- Schil de peren en snij in blokjes van 1 cm.
- Verwijder de harde kern van het witloof en snij in stukken van 2 à 3 cm.
- Verwarm de oven voor op 225 °C.
Bereiding zelf (10 min +1:20 u in de oven)
- Leg het gebraad in een ovenschaal en verdeel er 2 el. boter in klontjes over.
- Zet ± 20 min. in de voorverwarmde oven.
- Verlaag de temperatuur naar 180 °C en laat nog 1 u. verder garen.
- Het vlees is gaar als u er met een naald in prikt en het uitlopende vocht helder is.
- Smelt 2 el. boter in een pan en bak de stukjes peer 2 min. aan alle kanten.
- Blus met de Poire Williams en bestrooi met de suiker.
- Roer er het witloof onder en laat nog 5 min. verder garen (het witloof mag nog lichtjes krokant zijn).
- Haal het gebraad uit de ovenschaal en hou warm.
- Blus met de gevogeltefond en schraap de braadresten los met een houten lepel.
- Giet in een pan, roer er de gesnipperde uien onder en kruid met peper en zout.
- Laat de saus nog even opwarmen.
- Bak de spekjeskroketten 2 à 3 goudbruin in de frituurpan op 175 °C.
Afwerking
- Snij de kalkoenfilet in gelijke sneetjes en verdeel over de borden.
- Lepel er de saus over.
- Serveer met de gestoofde peertjes en witloof en de spekjeskroketten.
- TIP: Gebruikt u de gevulde kalkoenfilet (1,5 kg) uit de diepvries? Dan mag hij nog 20 min. langer garen op 180 °C.
Drankadvies
Wijn: |
Toscana Rosso I.G.T. Santa Martina, Tenute Ambrogio e Giovanni Folonari
|
Bier: |
Omer, Sterk blond bier
|
Voedingswaarde
Energie: 669 Kcal | Eiwitten: 17,2 gr | Vetten: 29,2 gr | Koolhydraten: 79,5 gr |