Kalkoenengebraad met sinaasappelsaus
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ feestelijk/ 4 pers
| minder dan 60 min.
| 2013.03.13 – Colruyt inspiratiefolder, Paasfeest
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 kg kalkoenengebraad
- 12 stronken fijnproeverswitloof
- 4 sinaasappelen
- 4 el. boter
- 200 ml gevogeltefond (bokaal)
- 1 el. honing
- 1 el. mosterd ‘grof gemalen’
- 2 el. instant sausbinder
- 0.5 el. tijm (gedroogd)
- nootmuskaat
- peper en zout
Bereiding
Voorbereiding (± 20 min, kan enkele uren vooraf klaar gemaakt worden)
- Smelt 2 el. boter in een brede pan en bak het witloof bruin. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
- Dek de pan af en laat 15 à 20 min. garen op een matig vuur. Schik het witloof nadien in een ovenschotel.
- Smelt ondertussen 2 el. boter in een pan en bak het kalkoenengebraad aan alle kanten goudbruin.
- Leg in een ovenschotel en kruid met peper, zout en de tijm.
- Pers 2 sinaasappelen. Snij de andere 2 doormidden en snij in halvemaantjes.
Bereiding (10 min + 50 min in de oven)
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Zet de ovenschotel met het gebraad 45 à 50 min. in de voorverwarmde oven.
- Bedruip tussendoor met braadvocht.
- Giet er na 30 min. de gevogeltefond bij en voeg de sinaasappelpartjes toe.
- Zet ook het witloof in de oven.
- Haal het vlees uit de ovenschotel en hou warm.
- Maak de braadresten los met een houten lepel.
- Voeg het sinaasappelsap toe en giet alles door een zeef in een steelpan.
- Hou de sinaasappelpartjes apart.
- Voeg de mosterd en de honing toe.
- Laat even koken en bind licht met instant sausbinder.
- Kruid met peper en zout.
- Snij het gebraad in sneetjes.
- Garneer met de sinaasappelpartjes, het witloof en de saus.
- Serveer met rösti of aardappelpuree.
- TIP: klop bet viir get servereb 3 el. koude boter door de saus. Zo wordt ze wat zachter en romiger
Drankadvies
Wijn: | Monferrato D.O.C., Dolcetto, Castello del Poggio Piemonte – Italië, Campo Viejo Tempranillo, D.O.C. Rioja – Spanje |
Bier: | — |
Voedingswaarde
Energie: 387 Kcal | Eiwitten: 49,6 gr | Vetten: 14,4 gr | Koolhydraten: 14 gr |