Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-pagenavi domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/1084911002/mijnreceptenbundel.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Franse Fruittaart | mijn receptenbundel

Heerlijke frisse Franse Fruittaart

Heb je veel zomerfruit in huis? Dan heb je een ideale gelegenheid om deze te verwerken. Past bij elke gelegenheid; verjaardag, moederdag... leef je uit, succes verzekerd

Omschrijving

| gebak/ 8 a 10 pers

| ± 30 min voorbereiding/ 30 min bakken/ 1 u in de koelkast (totaal 2 uur)

| inspiratie via verschillende kanalen en uiteindelijk mijn eigen twist eraan gegeven

Uitgelichte afbeelding

Ter info

Deze keer had ik heel wat fris zomerfruit in huis. Vlak voor moederdag en met een huis vol visite… Ideaal momont om een heerlijke fruittaart te maken.

Hij is niet zo moeilijk en zelfs de kleinkinderen vonden het heel erg lekker. Succes

Ingrediënten

Voor de bodem (een zoet kruimeldeeg)

  • 200 gr meel
  • 120 gr ongezouten zachte boter op kamertemperatuur
  • 50 gr suiker
  • 1 groot ei, losgeslagen
  • ⅛ thl zout
  • 1 thl vanille-extract (of amandelextract)

Voor vulling 1: vanille banketbakkersroom

  • 250 ml  melk
  • 1 vanillestokje ( of 1 thl vanillepasta)
  • 35 gr  suiker
  • 25 gr bloem (± 1 el)
  • 2  eidooiers

Voor vulling 2: vers fruit

  • voor deze taart heb ik gebruik gemaakt van verse aardbeien (van Hollandse bodem), verse frambozen, blauwe bessen en ananas
  • je kan hier eindeloos mee varieren en er je eigen twist en smaken aan geven

Bereiding

Voor de bodem

  1. Ben je in het bezit van een keukenmachine, dan is het deeg prima hiermee te realiseren
  2. Start met de roomboter, zacht, in blokjes gesneden en op kamertemperatuur
  3. Breng deze boter in de mengkom van je keukenmachine en klop deze op middelhoge snelheid tot je boter helemaal zalvig zacht is geworden
  4. Voeg vervolgens de suiker toe en blijf luchtig kloppen
  5. Voeg een losgeklopt eitje toe, blijven kloppen
  6. Voeg het merg van een vanillestokje (of de vanillepasta) toe, blijven kloppen)
  7. Voeg het zout toe aan de bloem en meng het even door en voeg tenslotte deze bloem toe aan je mengsel van boter, suiker en ei
  8. Als alles goed gemengd is, stort je deze deegbal even uit een een licht met bloem bestoven aanrecht
  9. Maak er een afgeplatte schijf van en wikkel hem in plastiek folie
  10. Laat je deeg nu ongeveer 30 min tot 1 uur koelen in de koelkast (of 15 min in de vriezer). Je koud geworden deeg is nu beter te verwerken
  11. Neem een taartvorm van ± 28 cm (een quichevorm met losse bodem is ideaal)
  12. Oven voorverwarmen op 175 °C
  13. Haal je deegbal uit de koeling, bestuif je aanrecht met wat bloem en rol je deegbal uit tot een grote ronde plak van ± ½ tot 1 cm dik.
  14. Rol je plak heel luchtig op je deegrol om deze nu voorzichtig open te rollen over je bakvorm
  15. Duw de opstaande randjes even aan in de groeven van je bakvorm en beprik de bodem met een vork
  16. Bekleed je bodem even los met een velletje bakpapier en gebruik blindbakbonen om je taartbodem nu zo’n 15 a 20 min te blindbakken
  17. Na het blindbakken, haal je het bakpapiertje met de blindbakbonen er uit en bak je de bodem nog even verder gedurende zo’n 10 a 15 min.
  18. Laat je taartbodem nu volledig afkoelen

Voor vulling 1: de banketbakkersroom

  1. Terwijl je bodem afkoelt heb je alle tijd om de banketbakkersroom te  maken
  2. Klop in een kom de suiker, bloem en eidooiers en een klein geutje van je nog koude melk tot een homogeen papje.
  3. Breng de melk aan de kook met het merg van het vanillestokje
  4. Giet ⅓ van de melk bij het eidooier mengsel en roer dit goed door.
  5. Giet daarna het mengsel terug bij de rest in de pan en roer met een garde in de pan of matig vuur totdat het kookt, om de bloem te garen. Duurt niet lang, wacht op het ploppen van de crème. Vooral niet te hoog vuur om aanbranden te voorkomen en vooral zachtjes blijven roeren.
  6. Ga met de garde goed over de bodem zodat niks kan verbranden en neem vooral je tijd. Snel melk laten koken geeft snel neiging tot aangebrande melk wat ook je smaak van de banketbakkersroom gaat beïnvloeden. Daarom MATIG vuur.
  7. Neem een platte schaal, spoel even om met koud water, giet het mengsel in de platte schaal, dek het af met plastic folie zodat de folie het mengsel raakt, om velvorming te voorkomen.
  8. Laat afkoelen tot ± kamertemperatuur

Voor vulling 2: het fruit, de opbouw

  1. Als alles goed is afgekoeld kan je beginnen met opbouwen en afwerken van de taart
  2. Breng de banketbakkersroom in de taartbodem
  3. Het fruit snij je naar eigen inzicht in partjes, rondjes, schijfjes…
  4. Schik het fruit van buiten naar binnen op je banketbakkersroom tot de taart volledig is bedekt.
  5. Denk aan de kleuren van je fruit
  6. Tenslotte kan je nu kiezen om er kleine toefjes opgeklopt slagroom op de spuiten OF je maakt een glazuur van wat (abrikozen)jam om je fruit een extra glans te geven
  7. Hiervoor neem je ongeveer 1 goeie eetlepen jam, klop het even los in een pannetje met een mini scheutje water. Breng dit even al roerend aan de kook.
  8. Breng met een kwasje het glazuur over het fruit. 
  9. Zet je taart nog een uurtje  in de koelkast vóór je deze gaat opdienen aan je gasten

Rest nu allen nog van een gezellig samenzijn met een heerlijk kopje koffie of thee

Categorieën