Bienestiche
Een klassiek Duits gebak, variatie van de Nederlandse boterkoekIngrediënten
Boterkoek
- 500 gr bloem
- 16 gr gedroogde gist
- 60 gr suiker
- 1 mespunt zout
- 2e ieren
- 250 ml volle melk
- 200 gr roomboter
- 100 gr suiker
- 250 ml slagroom
- 300 gr geschaafde amandelen
Banketbakkersroom
- 250 ml melk
- 1 vanillestokje
- 2 eidooiers
- 50 gr suiker
- 1 el bloem
Botercreme
- 250g roomboter op kamertemperatuur
- 60g poedersuiker
Extra nodig
- Mixer
- Bakvorm van 34 cm
- Poedersuiker om te bestuiven
Bereiding
Boterkoek
- Verwarm de melk tot maximaal 30 °C.
- Voeg de gist, 4 el bloem en beetje suiker toe en roer goed door.
- Laat dit mengsel onder een vochtige doek op kamertemperatuur ± 30 min staan.
- Meng in de mixer de rest van de bloem met de rest van de suiker en het zout.
- Voeg het melk-gistmengsel toe en laat de mixer ± 8-10 minuten draaien.
- Voeg daarna 50 g boter toe en de eieren en laat draaien totdat de boter goed door het deeg gemengd is.
- Laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek of plasticfolie ± 2,5 uur rijzen.
- Smelt de rest van de boter in een pan en los hierin de suiker op zonder dat deze bruin wordt.
- Giet de slagroom erbij en breng aan de kook.
- Voeg de amandelen toe, meng goed door en laat ± 1-2 minuten zachtjes koken.
- Laat het amandelmengsel daarna volledig afkoelen.
- Vet de bakvorm in, druk het gerezen deeg erin en verdeel het gelijkmatig over de vorm.
- Verdeel het amandelmengsel over het deeg.
- Laat dit nog ± 30 min op kamertemperatuur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Bak de koek in ± 25-30 min goudbruin en gaar.
- Laat daarna volledig afkoelen.
Banketbakkersroom
- Let op: Deze banketbakkersroom heb je nodig voor de botercrème.
- Breng de melk aan de kook.
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
- Voeg het vanillemerg toe aan de melk.
- Zet het vuur lager, laat de vanille ± 5 minuten zachtjes trekken en roer af en toe rustig door.
- Klop intussen de eidooiers met de suiker tot een crème.
- Voeg de bloem toe en giet de hete melk al roerend bij het eimengsel.
- Schenk terug in de pan en laat de banketbakkersroom nog 5 minuten op laag vuur zachtjes koken.
- Blijf roeren, en giet dan op een plat bord of schaal, dek af met plasticfolie en laat afkoelen.
Botercreme
- Klop in een kom de zachte boter met de poedersuiker luchtig en meng daarna banketbakkersroom erdoor.
Opmaak en afwerking
- Snijd de koek horizontaal door en vul met een laag botercrème.
- Leg de bovenste helft terug
- Bestuif met poedersuiker.
- TIP: laat hem op kamertemperatuur staan. In de koelkast wordt de boter te hard en is niet lekker om te eten.