Quiche Lorraine
de klassieke quiche zoals we die al jaren kennenOmschrijving
| Hoofdgerecht/ quiche/ 8 pers
| ± 25 min bereiding, 1 u wachten, 40 min oven
| 2015.04.17 – Allerhande
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
voor de quiche
- 125 g koude boter
- 250 g bloem
- 5 eieren
- 1 tl zout
- 1 tl ijskoud water
- 200 g gerookt ontbijtspek (stuk)
- ½ tl olie
- 150 ml melk
- 250 g crème fraîche
- 120 g geraspte gruyère (kaas)
- 1 mespunt nootmuskaat
extra nodig
- quichevorm (Ø 26 cm)
- deegroller
Bereiding
- Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem.
- Kneed met 1 ei (per quiche), zout en water zo kort mogelijk tot soepel deeg.
- Laat het in vershoudfolie 1 uur rusten in de koelkast.
- Vet de vorm in en bestuif met bloem.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van Ø 30 cm.
- Veeg de overtollige bloem eraf, bekleed de vorm met het deeg, druk aan en snijd overtollig deeg bij de randen eraf.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat het deeg niet of nauwelijks rijst.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd het spek in kleine blokjes, verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak het spek in 6 min. uit.
- Meng in een kom de rest van de eieren, de melk, crème fraîche en kaas en breng op smaak met peper en de nootmuskaat.
- Verdeel de spekjes over de bodem en schenk de vulling in de quichevorm.
- Zet eerst de quichevorm in de oven en schenk dan de vulling erin.
- Zo voorkom je dat de vulling uit de vorm loopt bij het verplaatsen van de quiche naar de oven.
- Bak de quiche ± 40 min. in het midden van de oven.
- TIP: Je kunt de quiche 1 dag van tevoren maken. Verwarm voor het serveren ca. 15 min. in de oven op 160 °C of serveer koud.
Voedingswaarde
Energie: 545 Kcal | Vetten: 41 gr waarvan verz. vetzuren: 24 gr |
Koolhydraten: 25 gr |
Eiwitten: 18 gr | Vezels: 1 gr | Natrium: 760 mg |