Frisse zomerschotel, een heerlijk verfrissende salade
Op een hete zomerdag, wanneer je geen zin hebt in warm eten... Kijk even in je koelkast wat je kan gebruiken en maak een feestelijk schotel. Succes verzekerd.Omschrijving
| Hoofdgerecht/ salade/ groenten/ 6 pers
| ± 10 a 15 min
| eigen creatie
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
groeten
- 100 gr rucola
- 1 grote winterpeen
- cherrytomaatjes
- 1 granaatappel
- 1 rode zoet puntpaprika
- 3 eieren
- handje apetina blokjes
- ± 200 gr gekookte aardappelen (in blokjes)
- 1 komkommer
- 100 gr mager bacon
- 1 pot augurk slides (je hebt niet alles nodig)
Eiersalade
- 3 eieren
- 1 eetlepen dressing
- kruiden: naar eigen keuze (ik gebruikte: p&z, paprikapoeder, kerrypoeder, kurkumma, gemberpoeder, peterselie, tijm)
Tonijn-eiersalade
- 100 gr blikje tonijn op water
- de helft van bovenstaande porties eiersalade
Dressing
- 60 gr mayonaise
- 120 gr magere yoghurt (even Griekse yoghurt 0%)
- 1 klp rode bruchetta kruiden
Bereiding
Schaal
- Neem een mooie grote schaal
- bedek deze met de rucola (of gewone sla als je dat lekkerder vindt)
- Meestal maak ik alle groeten vooraf schoon en snij ik alles fijn wat nodig is
- de winterpeen, schillen en raspen, verdeel dit over het midden van de rucola/sla
- haal alle pitjes uit de granaatappel en strooi de helft over de worteltjes (houdt de rest even apart in een schaaltje)
- de puntpaprika ontdoen van de zaadlijsten en snij deze helemaal in kleine blokjes, de helft hiervan kan ook over de worteltjes gestrooid worden
- de komkommer schillen, halveren en met een lepeltes ontdoen van de zaadjes, zo krijg je mooie schuitjes om te vullen
- haal een paar augurkslides uit de pot en dep ze droog met keukenpapier
- neem de bacon en rol hier 1 a 2 plakjes augurk in , schik op de schaal
- maak de eiersalade en de tonijn-eiersalade
- vul 2 schuitjes met eiersalade en 2 met tonijn-eiersalade (deze liggen niet op mijn schaal i.v.m. visallergie van mijn man), heb ik apart gehouden
- gebruik ong 200 gr afgekoelde gekookte aardappelen en snij ze in blokjes, leg ze op de schaal en bestrooi met peterselie
- Maak van 3 hard gekookte eitjes, plakjes en garneer
- snij een paar cherrytomaatjes door de helft en garneer
- strooi tenslotte wat peterselie over geheel
Eiersalade
- 3 eieren hard koken en even laten afkoelen, prak ze fijn met een vork
- meng ze met de droge kruiden
- voeg de helft van de fijn gesneden rode puntpaprika toe
- voeg 1 el dressing aan toe
- roer alles door elkaar
- Voor de variatie met tonijn:
- verdeel de eiersalade en 2 porties
- voeg bij 1 helft de uitgelekte tonijn toe, roer door elkaar en klaar
Dressing
- Meng 60 gr maynaise, 120 gr Griekse magere yoghurt, 1 el rode bruchetta door elkaar
- bewaar in een afgesloten glazen potje
- je kan deze langer gebruiken, wel even doorroeren