Pompoencouscous met rozijnen
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ pasta/ 2 pers
| ± 15 an 30 min
| gevonden op Voedingscentrum
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 kleine pompoen (ca. 800 gram)
- 1 kleine ui
- stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
- 2 el rozijnen
- 2 el olie
- 1 thl geraspte sinaasappelschil
- ½ thlpaprikapoeder
- ½ thl gemalen koriander (ketoembar)
- ½ thl gemalen komijn (djinten)
- ¼ groentebouillontablet met minder zout
- 1 kaneelstokje
- 150 gram volkoren couscous
- 150 gram tempé
- 1 el vloeibare margarine
- 1 rode peper
- 10 takjes koriander
Bereiding
- Was de pompoen. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de draden en pitten.
- Snijd de stukken pompoen in blokjes, pel de ui en snijd hem klein, schil de gember en rasp het fijn, was de rozijnen.
- Meng 1 el van de olie met de geraspte sinaasappelschil, het paprikapoeder, een mespunt van de gemalen koriander en een mespunt van de gemalen komijn.
- Meng de olie door de pompoen en doe dit in een pan.
- Smoor de pompoen in 10-15 minuten gaar.
- Breng 300 ml water met het stukje bouillontablet aan de kook.
- Verwarm de rest van de olie en fruit hierin de ui, de geraspte gember, de rest van de koriander, de komijn en het kaneelstokje tot ze gaan geuren.
- Voeg de couscous toe en schenk de bouillon erbij.
- Roer met een vork de korrels los en laat de couscous met een deksel op de pan 10 minuten wellen.
- Snijd de tempé in smalle reepjes en bak ze in de hete margarine bruin.
- Maak de peper schoon en snijd hem in dunne ringen.
- Was de koriander en knip het klein.
- Meng de gare pompoen, de rozijnen, de ringetjes peper en de kleingesneden koriander door de couscous en geef de tempé erbij.
Variatie tip: vervang de rozijnen eventueel door reepjes gedroogde abrikoos, vijf of dadels
TIP 1: Heb je Tempe over, bewaar het stukje afgedekt 2 dgn onderin de koelkast. Maak er een heerlijke zoet aardappelstampot van
TIP 2: heb je rode peper over; beaar een ppeer max 7 dgn in de koelkast. Verpak een stukje pper in plastic folie en bewaar het nog 2-3 dagen. Lekker in een soep of door een koolsalade
Voedingswaarde
Energie: 605 Kcal | Vetten: 25 gr waarvan verz. vetzuren: 3 gr |
Koolhydraten: 75 gr waarvan suikers: 20 gr |
Eiwitten: 20 gr | Vezels: 15 gr | Natrium: 100 mg |