Roggebrood (broodbuik)
Gezond aan tafel, gezond ontbijtOmschrijving
| brood/ gezond/ glutenvrij/ koolhydraat arm/ tarwevrij
| voorbereiding 15 min/ totaal 1:15u
| gevonden op internet ‘gezondaantafel’.
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 300 g amandelmeel/bloem
- 60 g kikkererwtenbloem
- 60 g gemalen blond lijnzaad
- 1 el baksoda
- ½ tl fijn zeezout
- 1 el karwijzaad, fijngemalen in een kruiden- of koffiemolen
- 1 el hele karwijzaden, in 2 porties verdeeld
- 10 eieren, gesplitst
- 120 g boter, gesmolten
- 60 ml karnemelk
- 1 el xylitol of 4 druppels vloeibare stevia (of hoeveelheid naar smaak)
extra nodig
- Keukenmachine
- Handmixer
- Broodblik
- Kruiden- of koffiemolen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een broodblik van 21,5 x 11,5 cm in.
- Draai in een keukenmachine de drie soorten bloem, de baksoda, het zout en het gemalen karwijzaad op de pulseerstand door elkaar.
- Voeg 2 theelepels heel karwijzaad, de eidooiers, boter, karnemelk en xylitol of stevia toe en meng alles kort op de pulseerstand.
- Klop in een grote kom de eiwitten stijf met een handmixer tot je zachte pieken kunt trekken.
- Lepel ze bij het meelmengsel in de keukenmachine en verdeel ze erdoor op de pulseerstand. Laat de machine niet constant draaien.
- Doe het mengsel in het broodblik, strooi de resterende theelepel karwijzaad erover en zet het 50 à 60 minuten in de oven tot een in het midden gestoken satéprikker er schoon weer uit komt.
- Laat het brood 10 minuten afkoelen in het blik.
- Stort het dan op een rooster en laat het volledig afkoelen.
- TIP: Als je zin hebt in de volle hartige smaak van zwart roggebrood doe je 2½ theelepel instantkoffie en 2½ eetlepel ongezoet cacaopoeder bij de droge ingrediënten.