Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-pagenavi domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/1084911002/mijnreceptenbundel.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Lamsbout in de oven | mijn receptenbundel

Lamsbout garen in de oven

Heerlijke feestmaaltijd wat niet ingewikkeld is maar succes verzekerd op je feesttafel

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ lamsvlees/ 8 a 10 pers

| Voorbereiding 15 a 20 min/ Oven: 1:40 min

| Hoofdzakelijk uit eigen keuken.

Uitgelichte afbeelding

Schaap- of lamsvlees is bij ons al langer een van onze favoriete gerechten. Het is niet ingewikkeld om te bereiden en eigenlijk vindt iedereen het erg lekker.

Zorg dat je vlees een nacht tevoren uit de vriezer haalt zodat hij langzaam kan ontdooien of anders ongeveer een half uurtje uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur komt.

Ingrediënten

Lamsbout

  • 1 lamsbout (zuiglam) van ongeveer 2 kilo
  • 4 takjes verse rozemarijn
  • 3 teentjes knoflook
  • Goede scheut olijfolie
  • Klontje roomboter
  • Peper en zeezout uit de molen
  • Groenten zoals worteltjes en asperges voor erbij.

Lekkere kruidenolie (optioneel)

  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes verse munt, alleen de blaadjes
  • 4 takjes verse tijm
  • 3 takjes verse rozemarijn, alleen de blaadjes
  • Goede scheut extra vergin olijfolie (een lekkere maar niet te zwaar)
  • 1 volle eetlepel Dragon of rode wijn azijn
  • ½ rode peper
  • Eventueel peper en zeezout om op smaak te brengen

Bereiding

Basis van een klassieke lamsbout
  1. Smeer de lamsbout in met een beetje olijfolie.
  2. Breng peper en zout royaal aan op het vlees.
  3. Maak met je mes een aantal inkepingen in het vlees.
  4. Pel de knoflook en snijd deze in plakjes. Druk deze in de nkepingen.
  5. Snijd de takjes rozemarijn in 3 of 4 stukjes en verdeel deze over je vlees. Je zou er ook voor kunnen kiezen om wat kleinere takjes te knippen en deze net als je teentjes knoflook in een paar inkepingen van je vlees te duwen.
  6. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.
  7. Pak een grote stevige pan en verwarm deze op het vuur.
  8. Schenk er een goede scheut olijfolie bij en braad de lamsbout rondom goudbruin aan.
  9. Leg het lamsvlees in een braadslee en schenk de vrijgekomen vetten/olie uit de pan over de lamsbout.
  10. Schenk eventueel nog wat extra olijfolie over het vlees.
  11. Breng je braadslede in het midden van je oven, verlaag de temperatuur naar 150 °C. en laat je lamsbout garen in ± 1: 30 a 1:40 uur
  12. Probeer tussendoor je vlees even te besprenkelen met je braadvocht om verdrogen te voorkomen.
TIP:

Als je een vleestermometer hebt kan je in het dikste gedeelte van je vlees de temperatuur controleren.

  1. Je vlees is medium/rood bij 55 a 60 °C
  2. Je vlees is mediu tussen 60 a 65 °C

Als je lamsbout klaar is haal je de braadslee uit de oven, bedek deze met alumiumfolie en laat zo’n 15 a 20 min rusten zodat alle sappen en smaken goed tot hun recht komen

Groenten
  1. Groenten naar keuze, zoals worteltjes en asperges, smaken er heerlijk bij.
  2. Deze kan je simpelweg stoven in een pan met een uitje of ..
  3. Legt ze op een ovenvaste schaal in de laatste 20 min onder in je oven, onder het vlees en overgiet ze met je kruidenolie.
  4. Tenslotte serveer je dit feestelijke gerecht met frietjes of met aardappelkroketjes of met Pommes Duchesse

Eet smakelijk en geniet

Categorieën