Met brie gevulde varkenshaas met kersenportsaus
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ feestelijk/ 4 pers )
| voorbereiding ± 40 min / bereiding zelf ruim 30 min
| FoodSpecialKerst magazine 2020
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Voor de varkenshaasjes
- 2 varkenshaasje van ± 250 gr
- 200 gr brie
- 4 takjes rozemarijn
- 1 thlp knoflookpoeder
- ½ thlp zout
- 2 el honingmosterd
Voor de kersenportosaus
- 1 rode ui
- 5 takjes tijm
- 1 vanillestokje
- 25 gr boter
- 250 gr kersen (diepvries)
- 100 ml rode porto
- 3 el honing
- 1 thlp maïzena
Bereiding
Voor de varkenshaasjs/ voorbereiding
- Snij de varkenshazen in de lengte in, maar niet helemaal door.
- Snij de brie in plakjes.
- Vul elke varkenshaas met een paar plakjes brie en twee takjes rozemarijn.
- Bind elke varkenshaas over de hele lengte dicht met vier stukjes slagerstouw
- Bewaard e gevulde varkenshazen afgedekt in de koelkast
Bereiding zelf/ serveren
- Week een grote cederhouten barbecue- of ovenplank minstens 30 min in water.
- Verwarm de barbecue of de oven voor op 180 °C
- Haal de gevulde varkenshazen alvast ui de koelkast.
- Bestrooi de varkenshazen met de knoflookpoeder en het zout en berstrijk elke varkenshaas met een lepel honingmosterd.
- Leg de varkenshazen op de cederhouten plank
- Leg de plank op het rooster van de barbecue of de oven en laat de varkenshazen ± 30 min garen totdat het vlees gaar en de buitenkant mooi bruin is.
- Warm intussen de kersenportsaus op zoals in het recept staat aangegeven.
- Zet de plan met de gevulde varkenshazen op een vuurvaste ondergrond op tafel om aan te snijden en serveer de warme kersenportsaus erbij.
Kersenportosaus
- Pel en snipper de rode ui. Ris de blaadjes van de takjes tijm en hak ze fijn.
- Snijd het vanillestokje in de lengte open.
- Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem.
- Voeg de ui en de tijm toe en fruit enkele minuten aan
- Meng de kersen, de port en de honing door het uienmengsel
- Schraap het merg boven de pan uit het vanillestokje en voeg ook de peul toe.
- Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat de saus ± 15 min zachtjes koken.
- Verwijder de vanillepeul en pureer de saus met een staafmixer.
- Laat de kersenportsaus afkoelen en bewaar maximaal 24u afgedekt in de koelkast. Je kan dit dus rustig een dag tevoren maken
- Serveren: verwarm de kersenportsaus vlak voor het serveren; laat de saus niet meer koken.
- Maak een papje van de maïzena en 2 el water.
- Roer hier een paar eetlepels van de warme saus door en roer dit weer door de saus.
- Roer goed door totdat de saus mooi gebonden is.
Drankadvies
Wijn: | een goeie bordeau |
Bier: | naar keuze |