Speculaaspop

Omschrijving

| voor deze deegverhouding maak je 12 speculaaspietjes

| deeg 10 min, rusten minimaal 1 u in de koelkast, liefst een nacht, bakken 16 min

| veel gevonden en uiteindelijk mijn eigen samenstelling gemaakt (met succes)

Ingrediënten

  • 300 gr bloem (ik gebruikte Zeeuws meel, maar kan ook met gewone patentbloem)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel bicarbonaat (facultatief, als je dit niet in huis hebt kan je het ook weglaten)
  • 160 gr suiker: ½ donkerbruine en ½ lichtbruine basterdsuiker
  • 160 gr boter: liefst roomboter, kamertemperatuur
  • 3 eetlepels melk (lauw)
  • 15 gr speculaaskruiden
  • Extra: speculaasplank. Er zijn heel veel modellen te verkrijgen. Ik heb ze gekocht bij de molen in Vlaardingen waar ik al jaren mijn meel en bakproducten haal.

NB: Voor mensen met een koemelkallergie heb ik deze tip gevonden. Gebruik voor de boter het alternatief Alpro margarine en gebruik voor de melk gewoon water. Succes.

Bereiding

  1. Giet je bloem met bakpoeder (en eventueel je bicarbonaat) op je aanrecht en maak een kuiltje
  2. Doe in het midden je in blokjes gesneden zachte boter. Op kamertemperatuur is je boter beter te verwerken
  3. Doe je suiker en de speculaaskruiden eveneens in het midden in je kuil
  4. Meng nu met je handen, vanuit het midden alles voorzichtig met elkaar. Voeg beetje bij beetje de bloem erbij tot je uiteindelijk een homogene deegbal hebt.
  5. Maak er een mooie bal of rol van en draai hem in een stukje plastiekfolie
  6. Leg je rol deeg in de koelkast voor minimaal een uurtje maar het liefst een nacht. Zo mengen de smaken zich beter met elkaar en is je deeg mooi stevig geworden om ze te verwerken in je speculaasplank
  7. Na de rust begint het leukste werkje:
    1. Gebruik je voor het eerst je nieuw plankje, smeer deze met een kwastje goed in met zonnebloemolie. Dat kan de dag tevoren ingesmeerd worden zodat ook je plankje de hele nacht kan indrogen. Hierdoor komt je plankje doordrenkt met de olie en blijft hij vettig.
    2. Bestuif je plankje nu goed met wat Zeeuws meel. Deze is wat vettiger en werkt bij mij prima. Als alternatief kan je ook rijstebloem of maïzena gebruiken.
    3. Klop je plankje ondersteboven op je aanrecht leeg zodat de meeste bloem weg is en je groeven nog goed zichtbaar zijn.
    4. Duw nu een stuk deeg met je duimen goed in de vorm, klop met de zijkant van je hand (of vuist) nog even goed aan zodat de plank goed gevuld is
    5. Pak een paletmes of een ander groot mes en snij nu langs je plank het overtollige deeg weg
    6. Klop nu voorzichtig je speculaasvorm uit je plankje.
    7. Valt deze er niet meteen uit, geen paniek, hou je plankje zo horizontaal mogelijk en help voorzichtig een handje mee met de punt van je mes tot je vorm er wel uitvalt
    8. Leg ze op een, met bakpapier beklede, bakplaat
    9. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 170 °C (hetelucht oven 160 °C) gedurende 16 min.
    10. NB: mijn pietenplankje is ong 20 cm hoog, heb je een grotere of kleinere vorm zal je de tijd moeten aanpassen.
    11. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen en hard worden.
  8. Wil je de pietjes een extraatje geven, kan je ze versieren met suikerglazuur.
    1. Hiervoor gebruik je, bv ± 100 gr bloemsuiker en 1 losgeklopt eiwit, meng dit goed tot je een dik stroperige saus hebt
    2. Neem een spuitzak en een spuitmondje met een kleine puntopening
    3. Leef je uit met tekenen…

Tenslotte als laatste tip, het schoonmaken/ schoon houden van je plankje: Hiervoor heb ik een nieuw nagelborsteltje gebruikt waarmee je na gebruik van je plankje alles goed uit alle groeven kan vegen. Je plankje blijft schoon en is weer klaar voor gebruik voor de volgende keer. Sommige sites geven aan om hem onder de kraan te wassen of met je afwas mee te nemen, ikzelf doe dat niet omdat hout op den duur toch gaat breken, barsten, krom trekken … en dat is zonde van je plankje.

Succes en veel plezier