Soezenbeslag of soezendeeg – Páte à choux

Omschrijving

| klein gebak | ± 12 stuks

 | ± 10 min voor het deeg en 25 a 30 min voor het bakken

 | gevonden op internet, site onbekend

Ingrediënten

  • 200 gram melk en/of water
  • 100 gram boter
  • 100 gram Patentbloem
  • 3 a 4 eieren
  • snufje zout

Bereiding

  1. Oven voorverwarmen op 210 ºC
  2. Breng water en/of melk aan de kook onder toevoeging van een snufje zout en boter.
  3. Haal de vloeistof van de warmtebron en roer de bloem er snel doorheen.
  4. Breng je pan terug op het vuur en laat het beslag op een matig hete warmtebron gaar worden.
  5. Eieren één voor één in een keukenmachine op een milde snelheid doorroeren tot de juiste (gewenste) stijfheid is bereikt.
  6. Het 4e ei is afhankelijk van de dikte van je beslag
  7. Spuit het beslag met behulp van een spuitzak en een gladde holle spuitmond op gesmeerde en met bloem bestoven bakplaat of gebruik een licht ingevetten vel bakpapier.
  8. Bak de eclairs of soezen af gedurende 25 a 30 min
  9. Na de baktijd de soezen nog ong 5 min in een dichte oven laten rusten om inzakken te voorkomen
  10. Na deze 5 min zet je voorzichtig de oven op een kiertje open om rustig verder af te koelen
  11. Tenslotte kan je ze uit de oven halen op een rooster en als ze volledig zijn afgekoeld kan je ze verder afwerken

Afwerking:

  • Vullen met banketbakkersroom of slagroom
  • Dompel ze onderste boven in de gesmolten chocolade voor de topping

Tip:

  • Tijdens het bakken moeten de soezen ongeveer verdubbelen in omvang, daarom voldoende ruimte laten met het spuiten van je vormen (eclairs of soezen). Dit heet souffleren.
  • Om ze hol te laten worden van binnen heb je de vrij hoge temperatuur nodig, daarom worden ze soms gebakken bij een temperatuur van 220ºC tot 240ºC (afhankelijk van je oven).
  • Hoe meer melk in of op de soezen gebruikt wordt, hoe lager de baktemperatuur zal moeten zijn (om verbranding te voorkomen). Melk maakt een soes wel romiger van smaak maar is zwaarder om goed te garen in de oven.
  • Stoom in de ovenruimte heeft ook een gunstige invloed op het goed souffleren van de soezen.
  • Tijdens het bakken mogen soezen nooit verplaatst worden voordat ze helemaal gaar zijn, omdat ze anders inzakken.