Eclairs / Soezen (2)

Omschrijving

 | Klein gebak | ong 8 a 10 stuks

 | ong 10 a 15 min voor het maken van je beslag, ong 25 a 30 min bakken

 | Allerhande, jaar en nr ? 

Ingrediënten

Bereiding

  1. Zeef de bloem boven een kom. Snijd de boter in stukken. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Breng in een sauspan of pan met dikke bodem het water met de boterblokjes en een mespunt zout aan de kook.
  3. Voeg de bloem in een keer toe als de boter gesmolten is.
  4. Blijf roeren met een houten lepel (klontjes bloem tegen wand van pan loswrijven) tot het deeg als bal van de bodem loslaat (dat heet garen van de bloem).
  5. Neem de pan van het vuur en laat het deeg iets afkoelen. Giet je beslag over in een mengkom van je keukenmachine (of glazen kom als je met de hand verder gaar roeren).
  6. Klop de eieren met een mixer of garde één voor één door het deeg, tot het deeg stevig en glanzend is.
  7. Bekleed de bakplaat met bakpapier of vet in met boter.
  8. Doe het spuitmondje met glad, rond spuitgat in de spuitzak en schep het deeg in de spuitzak.
  9. Spuit op enige afstand van elkaar (soezendeeg neemt tijdens bakken in omvang toe) naar keuze grote of kleine bergjes deeg op de bakplaat.
  10. Schuif de bakplaat in het onderste helft van de oven en bak de soezen in 10-15 min. (klein formaat) of eclairs 20-30 min. (groter formaat) lichtbruin en gaar.
  11. Open de oven niet tijdens het bakken, om inzakken te voorkomen. Soezen zijn gaar als ze licht en luchtig aanvoelen en gemakkelijk loslaten van de bakplaat.
  12. Schakel de oven uit, laat de soezen nog ong 5 min in een gesloten oven bijkomen.
  13. Zet daarna de ovendeur op een kier en laat de soezen nog 10 min. verder afkoelen.
  14. Pak de soezen van de bakplaat en laat op een rooster verder afkoelen.
  15. Doe de vulling in een spuitzak met een lang, glad spuitmondje, steek deze voorzichtig onderin elk soesje en spuit er wat vulling in.
  16. Voor de vulling zijn meerder mogelijkheden
    1. banketbakkersroom
    2. slagroom (bv voor Moorkoppen)

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten